Saturday, April 30, 2011

Dear deer....

Hari ni, plan nak ke Lanchang, Pahang.... nak buat apa? Nak pi tgk rusa dan gajah. Memula, kita pi Deerland dululah ye.....

Cadang nak bertolak dari rumah kol 8.30 pagi, tapi cam biasalah... gedebak-gedebuk, kol 10 juga akhirnya.. mak pi jumpa kawan dialah, pas tu pi tukar keta lagi (Naza parking at PV8). Journey dlm 1.30 jam lbh krg... So, sampai dlm kol 11.30.

Jalan nak masuk sini agak penuh tanda tanya.... cam masuk ceruk rantau, kiri kanan hutan, jln 2 lane dan kereta pun tak byk. Terletak di hutan semulajadi, kawasan hutan simpan yg masih terpelihara. Redup je.... Tapi, jgn risau.... selagi ikut sign boardnya, maka betullah tu.... jgn arah tunjuk kanan korang pi kiri lak...


Tak sure the exact entrance fee.... tak tanya lak. For us, 4A + 2C total RM30. Buka 10.30 am to 5.30 pm. Kawasannya tak lah luas sgt... berkonsepkan mini zoo tapi boleh beramah mesra dgn binatang2 liar ni... Saya rasa lagi best kat sini dr zoo. Highly recommended to come here! Daya tarikan utama adalah deer feeding dan bear. Kalau nak rasa pengalaman utk bermesra, membelai, memberi makan

Masuk2, ikut je arah papan tanda, so you won't miss anything. Crew akan bg sebakul kecil kentang utk disuakan ke mulut pelakon utama neh. Saya dan anak2 bg mkn dr luar pagar je sbb tanak dirempuh oleh rusa yg jinak2 ni... bila mknn dh abih, baru saya masuk. But the best is, to feed this gentle creatures inside the cage and you'll be surrounded by them... all of them... Huhu... kang anak2 den yg melantun2 ketakutan....


Hahaha.... cutenya muka ngko....
Dlm gambar ni baghu den perasan
Den tlh menyentuh bibirmu ittewwww

Alolololorrrr....

Ha...... patutnya cenggini

Tak pun cenggini....
Tak pasal2 kena jilat lak ketiak tu kang

There got several types of deers
From a few countries...
Ni, saya tak ingat from where... Thai kott

Let's see apa ada lagi
Ada parrot... yg ni kena kurung la....
Kang pergi tak kembali lak kang...

Merak... tak ingat namanya
Tapi, semuanya bernama la...
Bila dipanggil the will respond immediately

Arnab pun ada...

Puyuh putih

Ular... ni dr jenis phyton
Pelakon ni shows perasaan yg sukar digambarkan...
Cemas ke? Geli ke? Takottt ke? Tgk kepala ular tu...

Ai pun teringin juge... tp tanak...
Pegang sipi2 jadik le
Rupa2nya, kulit ular ni nampak cam lembab tp kering

This is Muda.... sgt manja

Muda dgn tuannya si pemilik Deerland
Lupa dah namanya.... Abdullah ke?
saya ni susah naw nak ingat nama

Boleh pandang2... jgn pegang2
Duduk renggang2

Masa saya pegang tu, rasa cam lembab je bulu dia.... mcm carpet. Saya tanya, dia ni berpeluh ke? Hehe... Tuan ni kata, dia tak berpeluh.... style cam anjing yg mengeluarkan peluh dan menyejukkan badan melalui lidah... Ooooooooo, abih tu, knape rasa cam bulu dia lembab je (tanya saya dlm hati)... agaknya, baru lepas bersiram???? Dia minum susu ni pun, jilat2 dari tumpahan susu yg ditumpahkan...


Kata tuan ni, kat US nuuuunnnn, kalau nak bergambar ngan bear kena byr USD100.... fuhhh... kat sini, dia bg percuma je... Saya pikir, kalau dia kutip RM20/snap, sure dah kaya... Tapi, dia buatpun saje seronok2 agaknya.... memelihara dan melatih binatang liar utk tujuan pendedahan, pengajaran dan membuktikan binatang2 liar ni pun boleh dijinakkan dan mendengar kata...


ni posing maut namanya

dgn ferret
Ada lagi la binatang2 lain.... ostrich pun ada... kucing, ayam dll.... Lepas ni, kita pi tgk gajah pulak...

3 comments:

mama3A's said...

bestnya!!!!!!!!!!!!!

akak, sy notice yg puteri sulung mu dan abahnya dah lose weight...

tmpt nie ari2 bukak ea?

Yanti Arshad said...

ada lagi si Muda tu yer... patut dah tukar nama kepada Tua.

http://imyanti.blogspot.com/2008/03/deerland-park.html

Kherun said...

Selly... anak dara dah dah pandai ctrl mkn nasi...

Yanti, aku baca blog ko dulu, ada 2 ekor... mana tah lagi sekor...