Saturday, April 30, 2011

Jom tengok gajah!

Dari Deerland moh kita ke Pusat Konservesi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah.... lokasinya, bersebelahan dgn Deerland tadi... tak de la sebelah menyebelah... dekat je... Kalau ke Deerland, belok kanan tp ke sini jln terus je....

Alhamdulillah, cuaca baik je.... Dari rumah tadi, dah renyai2.... risau saya kot2 kat Deerland/Gajah ni hujan... putih mata la gamaknya nanti. Tapi, segalanya berjalan lancar.... Syukur alhamdulillah....

Saya dan familiku sayang sampai sini kol 12.30 tgh. Apa?? Free? Tak de byrn? Pelik tapi benar.... dgn experience yg kami dapat, sgt2 tak berbaloi.... W/bgmpun, kita digalakkan menderma seikhlasnya utk sumbangan kos perbelanjaan pemeliharaan gajah2 ini....


Sampai sini, kena register dulu semua nama yg segerombolan dgn kita... isi form dan kena letak no IC & no. plat kereta... so, standbyla no IC semorang, sonang nak salin ajo! Budak2 cuma letak umur aje. Nak derma pun isi borang.... since tak de apa2 byrn dikenakan, maka silalah menderma byk mana yg korang nak... Pas tu, kita akan diberi sticker... rupa2nya, kalau derma, bole join aktiviti tunggang gajah, bg mkn gajah dan mandi bersama gajah....
Sticker warna kuning ni yg boleh buat aktiviti2 dgn gajah ni, akan diberi half dr bilangan rombongan kita... Saya ada terbaca ianya limited to 150 je p/day, kena buat reservation... tp saya tak de buat pun redah je.... sampai sana baru tau... Kalau sticker merah, utk jln tengok2 je...

Kat sini, saya terjumpa Helmi... ala... Helmi Sebaweh MQA tu... dia dan familinya lah.... tapi dia tak pergi Deerland lagi... may be tak tau kottt... so, saya pun suggest la dia pegi situ. Oh ye, jgn lupa baca entry saya sbl ni... pasal Deerland.

Ni rangka gajah

Aktiviti bergajah start pukul 2.30 pm... sementara tu, pi la tgk show pasal gajah ni dulu... then isik perut dulu.. dekat2 situ ada kedai mkn.

Ini kulit gajah, bukan ori
Biasanya kulitnya setebal 2.5 cm, kulit manusia 0.17 cm
Mcm mana gajah sejukan bdnnya? Guna telinga..
Telinga gajah Afrika besar 3X ganda dr gajah Asia

Ini gajah....hehehe
Belalai yg berfungsi spt hidung, lengan, tangan,
jari, hos air, trumpet, snorkel...
...multi purose...

Tahu tak gajah2 ni tak boleh dok diam... tak boleh berdiri tegak? Hehehe... itu observation saya je... maksud saya... dia asyik bergoyang ke kiri dan ke kanan... non-stop. Bila dah beratur ramai2 tu, mcm menari2 je.... marilah bergoyang..... lalalalala

Total gajah kat sini 20 lebih (24 ke? x ingat lg...)
Yg berbaris kat sini 10 je..
ada yg terpisah dr barisan

Up close and personal...
Kat zoo dpt tgk sedekat mcm ni? Ada?????

Ni gajah yg plg hebat bergoyang...
Saya nampak cam tuan dia pulak yg bergelek...

Byknya `Mawar' disekeliling saya...
Nama gajah ni, Mawar....
Erin pun jumpa balik sahabat baik dia @ tadika kat sini,
Mawar juga namanya.....
Sahabat baik saya @ opis punnn...
Zon 5S saya punnn....

Ha... yg ni namanya Mas...
Teringat kat Masfidayanti lak....

Ni, gajah tertua...
lihat la kulitnya yg berkedut2 tuuu
Memandangkan dia dah tua, dia sukar nak duduk bgn
Kalau tuan dia nak naik, dia hulur kaki dia je..
Maka, melompatlah tuannya ke atas belakangnya...

Show bergajah...

Mendengar kata..

Lepas tu, ada aktiviti beri gajah mkn... maka melurulah semua gajah2 ini ke depan sbb dah paham2 nak dpt habuan... berebut2 nak kasi mkn... buah2an disediakan... abg try bagi seulas kacang... dgn senangnya kacang tu dimkn oleh cik gajah... Cara dia ambil adalah dgn menyedutnya.... Masa show tadi, gajah ni disuruh ambik syiling 20 sen dan serahkan pada trainernya.... senang je... dia sedut dan lepaskan atas tgn trainer tu... tambah lagi satu fungsi belalai gajah.... vacuum...

Si manis ibu....
Muahh.. muahhh..

Cinta hati saya...

Aktiviti menunggang gajah...
Satu sticker, skali tunggang
Tak beratur lama pun sbb ada byk gajah sedia utk ditunggang

Kakak kata, dia disuruh pegang pinggang `abg' tu
Haiippp!!!

Bila nak naik gajah, maka sticker pun dikoyakkan half
Sbg tanda, dah naik....
Turn org lain pulak..

Pemandangan yg indah dan menarik
Suasana sekitar pun cantik

Next aktiviti... mandi ngan gajah.. Anak2 saya beria2 nak join... tapi, tak kuasa la saya.... sohih kita kena join skali. Kalau tak, sape nak kontrol... tak pasal2 je kang... Pas tu, nak kena bawa baju spare, nak bersihkan bdn balik... uisshhh... maleh la den... tengok jo la.. Airnya pun, kuning je....


Yee... tu dia, 3 ekor gajah sudah turun mau berendam

Diikuti dgn peminat2nya...

Fuhhhh... best2 dan sgt2 puas hati.... lebih bermakna pegi sini (dan Deerland) dari pegi zoo... Tgk wildlife secara dekat, bagi mkn dgn tgn sendiri, mcm2 lg la... Kalau kat zoo, brapa jauh mau buat semua tu... Haiwan2nya pun, bukannya dilatih utk berjinak2 dgn manusia... Kalau kat zoo, naya korang kalau nak bergambar dekat2 ngan binatang2 ni... kena jauh2... Kalau bergambar, sama ada muka korang yg lebih besar dr bdn binatang, atau nampak binatang je tp tak nampak muka korang... hehehe...

Mai la bawak anak2 dtg sini... sure dorang seronok...

Sebelum sampai rumah, jom mkn durian dulu
Kat mana? Melawati jee.... hahahaha

3 comments:

mama3A's said...

bestnya... mmg ada hajat ke sana.. tp tatau la bila gamaknya...

Yanti Arshad said...

aku ke sini 3 tahun lepas, nampaknya tak banyak yg berubah...

http://imyanti.blogspot.com/2008/03/up-close-and-personal.html

Kherun said...

selly, bila2 pun boleh pegi... tak memerlukan belanja yg byk dan journey pun tak jauh...

Yanti, aku ingat... aku pernah baca entri ko pasal ni....