Sunday, June 19, 2011

Novel: Ke Utagha?

Utagha tu kat mana? Utara la.....


Cuti skolah hari tu, dah rancang dan dah booking Bukit Merah. Siap dah bayo deposit online (10%). Non-refundable lak tu. Knape Bukit Merah? Satu sbb Farah punya wedding (belah lelaki) kat Kamunting.. ala2 dah ke Tepeng tu, skali jln la.... Dua sbb dah lama tak ke sana... Dania dan Erin tak pernah masuk Bukit Merah lagi. Sadisnya, saya ada temuduga HLP masa hari tersebut dan tak boleh cuti. Maka, terpaksalah kansel.... dan bertukar la plan bercuti ke tempat lain....


Dgn cekap dan pantasnya saya berfikir nak tukar plan (ceh! hehe). Nak ke mana ye? Pantai Timur? Hmmm... dulu, asal cuti2 je, mesti ke Pantai Timur... hotel sepanjang Kuantan sampai ke Kijal... semua dah rasa (melainkan Club Med). Kat Awana Kijal tu je, lebih seploh kali kot.... Saya suka sgt stay kat situ. Kali ni tukar haluan lah... dah mmg plan asal nak lalu hiway Pantai Barat.


Langkawi? Pun dah berkali2 ulang... haih, belasah la.... Saya call hotel2 tertentu... dah last minute, kan... sahihlah bilik limited and if ada pun yg mahal sikit... Apa2pun, semuanya ok... Cuma, bahayanya... bila buat unplanned punya plan ni, adalah over budget daaaa.....


Abis keje hari Jumaat tu, abg jemput saya dr opis, terussssssssssssss ke Kuala Perlis... saya dah booking T-Hotel yg berseberangan (???) dgn jeti K.Perlis. Sonang pagi2 esok turun booking tiket pas tu sambung tido kojap... hahaha. Masa booking tu, agak pelik... tadak mintak kad kredit, tadak booking no, tadak apa2... Cik Lai ni kata `you bg nama dan IC aja'.... Saya tanya balik... `betul ni?'... berkali2 saya tanya balik....


Maka, hampir2 kol 1 pg, sampai la kami kat T-Hotel tu.... tapi..... tapi..... tapi...... huhuhu.... uwaaaaa.... bilik full. What? My name wasn't in the booking list? Adeehhhhh... dah la lotih, den tak mandi lg.... cam mana ni? Ada la brader tu try call Brasmana, motel.... semua full.... tsk..tsk..tsk... Saya pun xplain la apa Cik Lai dah kata..... Adik reception tu kata, dah ada bbrp kes jd cam ni (Lai punya keje). Mana nak tido ni.... sian anak2 saya....


Saya pulak tak de la marah.... satu sbb bukan salah receptionist tu dan dia sgt baik... dua sbb saya letih... tiga sbb saya `redha' (hihi)... empat sbb muka dia sebijik Suhartini.. serious... cuma versi lelaki... saya siap tanya lagi, ada adik/kakak/sepupu yg berkaitan? Dia kata... tak de... hehehe...


Saya yg dah mati akal, siap offer nak tido kat lobi... (nampak sofa dia empuk giteww)... tak bole pikir lain dah... nak tido dlm keta, tak sanggup lak nak on enjin dan ekon sampai esok... korang sanggup? Kalau tak on kang.... nyamuk la... safety lagi.... Adik tu kata... boleh... (tak kan dia nak kata tak bole kottt? Eden yg tak marah jd marah lak kang...)... Dia pun tumpang simpati atas kejadian yg menimpa kami... ecece..


Hmmm... saya kira sofa tu... tak cukup lak satu sorang (sempat lg tu).. cam mana nie? Abg kata, tak pe la, dia tido dlm keta... Ha! Jgn pasang enjin tawww.... Hehehe... Tetiba, adik tu kata... `kak.. akak bole guna bilik seminar tu...' Alhamdulillah.... syukur, at least, tak de la nampak merempat sgt kannnn... Saya tanya dia... `bilik tu, bersih tak?' Apa punya soklan daa.... haih! Of kos la dia jwb bersih.... hahahha.... Maka, berangkutlah ke bilik seminar T-Hotel dgn toto-totonya... Saya jrg pi holiday bw toto, tapi kali ni terbawa lak... 2 plak tu... satu mak bw tanpa pengetahuan saya (klu saya tau, sahih saya soh tinggai), satu saya mmg nak bawa.


ini la ghupanya... bilik mewah!


fuhh.. selesa... hahahaha
cuma kesian toto saya.. mesti bwh dia kotor... :P



Esoknya, kol 6 pg abg dah pi beli tiket.... hajat nak sambung tido skejap terpaksa dilupakan... kesian tgk anak2 saya, payah sungguh nak kejut.... Mlm td payah nak tido, terkebil2 mengenang nasib badan... pagi tu pulak, payah nak bgn (anak2 la)... Bergilir2 la masuk toilet lobi hotel, keluar masuk bilik seminar tu... hotel guest pun keluar masuk gak, beli b'fast, tiket... pelik tgk kami.... nasib baik tak terserempak dgn org2 yg dikenali (hati saya berkata, chewah!).


Pas siap2 ala kadar, kami pun check out, sgt2 berterima kasih kat adik reception sbb dok hotel free... Dania siap cakap lagi... `selamat duit ibu...' Ooooooo. pandai ye.... ni, nak masuk Langkawi ni, belum tentu selamat lagi... kihkihkih....


Dgn tak mandinya, kami pun nak naik feri... yg lain ok la kan... tp saya?????? berbaju kurung tu.... baju pakai masa interview HLP tu.... Hmmm, lantak la... bukan ada kenal sesape pun.... tp, saya ckp kat abg, rombongan Puspanita MQA rasanya akan masuk Langkawi, tak pasti bila.... Skali.... hambik ko..... se`feri' (????) pulak.... alamak, mcm mana la muka tak mandi saya ni....


Maka, saya pun bergambar sama... peace...




Akhirnya, sampai la kami ke Langkawi... saya pun dah berpisah dgn rombongan Puspanita... sewa keta, call hotel... bilik kosong tadak... belum waktu check in lagi... Adehh, dah rasa rimas ni... rasa nak bersiram. Tak pe la, kita lepak kat Pantai Kok dulu, dapat jugak melihat air laut.... bygkan bersiram je la....


2 org budak x mandi yg sdg menikmati deruan ombak



Abg, mak dan kakak siap tertido2 lg dlm keta, bukak pintu keta biar angin pantai masuk... enjoying the sound of waves, heheh.... saya tak leh tido, sape nak nengok budak 2 org yg x tido ni kang? Dekat pukul 1 (w/pun belum waktu check in), kami pun pi hotel (Grand Cont) dgn penuh harapan agar ada la bilik yg dh ready... alhamdulillah.....


Masuk hotel, saya la org yg pertama mengejar bathroom nak bersihkan diri... ye la, kalau ikut jangkamasa, saya lah yg plg lama tak mandi. Yg lain2 dah mandi di rumah sbl jemput saya kat opis,kan.... Fuhhhh, alangkah leganya... alangkah segarnya..... Then, berturut2 la ambik turn mandi.... pas tu, keluar meronda....

Pas tu, petang... pi Tanjung Rhu. Setiap kali pi Langkawi, mesti pi nengok sunset kat Tanjung Rhu.... itu satu kemestian... kali ni, ada perubahan sikit.... ada laluan dibuat utk ke tengah sana... whoaaa... maka, nikmatilah gambar2, sesenja di Tanjung Rhu.....








Itulah laluannnya.. nampak tak org2 tu?


berlatarbelakangkan laut


berlatarbelakangkan Tanjung Rhu Beach Resort


nikmati keindahan alam ciptaanNya






SubhanAllah


MasyaAllah...

Pergi Langkawi, saja utk jln2... tak plan nak ke sana sini... Island Hopping dah... Pulau Singa, Beras Basah, Dayang Bunting, Eagle Feeding... Mangrove tour dah, Pulau Payar dah... jelajah Langkawi dah.... So, kali ni, kita relax2 aja ye... Yg pasti, beli minyak gamat mesti, sbb org kirim...

Ini, tukang masak minyak gamat yg baru


Dah masak... boleh beli dahhhh


Masuk balik underwater world...


Hmmm, kebanyakannya... masa dihabihkan jln2... shopping... saya tak pernah masuk Langkawi dgn memasang niat utk bershopping.... serious... beli tu, ada laaa... menipu la tak beli2 kan... Tapi, kali ni...... tsk..tsk..tsk.... Itu la bahayanya, pergi tanpa tujuan... huhu...

Saya keluar dr Langkawi dgn sarat... dah mcm mak-mak dah kekdahnya (Dah mmg diri sendiri ni pun tahap mak-mak). Siap beli beg besar utk kumpulkan brg2, nak satukan... takot ada keciciran... Kesian Naza saya... ntah muat ntah idak. Dlm keta, tu dah sememangnya ada brg....

Nak tinggalkan org atau brg?


Walau mcm manapun, perjalanan mesti diteruskan.... bermalam pula di hotel `tersohor' di Perlis iaitu Putra Palace... Mlm kang nak mkn ikan bakar K.Perlis.... esok nak ke Padang Besar... saje, j.a.l.a.n.j.a.l.a.n.


Maka, sampai la di Padang Besar lak...

Buatla apa2 yg patut... hmmm..


Dari Padang Besar, lalu Chuping... kawasan tanaman tebu terbesar di M'sia.... cantik pemandangan di kiri kanan jln... depan jln pun cantik gak... saujana mata memandang...




singgah mkn nasi ayam panggang Sarawak kat Changlun


sedap...
tokenya mmg org Sarawak yg jd guru kat sini

Perjalanan diteruskan lagi.... masuk P.Pinang....

dok kat Sunway... jln2... kata nak jln2...




Sesenja di Penang lak...



Terus terang, saya tak pernah mkn kat Line Clear.... nasi kandar bukanlah daya tarikan utk saya, tp bukan bermakna saya tak mkn nasi kandar... saya ni kan suka mkn... Maka, kali ni... saya menerai la nasi kandar line Clear ni... hmmm, mmg sedap! Dania siap request nak mkn kat sini lagi esoknya... haih, udah2 la tu....


Tgk la bekas yg comot2 tu,
Tu yg buek sodap tu


Ecece... kenot tahan la...


Keluar dr Penang naik feri


Komtar, bangunan tersohor once upon a time


Penang bridge

Maka, hari Rabu mlm, pulanglah saya ke gagang... Dari Jumaat, ke Kuala Perlis, Sabtu masuk Langkawi.... Isnin ke Padang Besar, Selasa ke Penang, Rabu balik KL.... sekian.... esoknya Khamis, Jumaat keje.... Sabtu nak ngantar Farah kawin ke Tepeng lak.... fuhhh!

3 comments:

ruggedmom said...

wahhh.... 6 star la bilik ko, free pulak tu

Kherun said...

hahaha... new experience..

mama3A's said...

waduhh... sadis sungguh kisah novel nie.. tapi saya bangga ngan anak2 akak... tabah harungi apa juga situasi... hehehe...

baper hari nya perjalanan nie da... bnyk tul hotel menginap..