Sunday, July 31, 2011

Ke Pulai, Desaru

8 Julai 2011, kami sekeluarga telah pergi ke Pulai Desaru Beach Resort & Spa... ada family day office abg. Saya dan anak2 pun ambik cuti sehari... nyeh..nyeh.. Bg saya, ini adalah kali ke 2 saya pergi ke area sini.... pertama masa buat pameran MOHEX (kalu x silap) tak hengat thn brapa. Kedua yang ni le...

Masa terlibat ngan pameran tu, saya dok kat Desaru Beach resort... kali ni, hotel tu dah dirobohkan... Tak pasti ngape, may be dah `uzur' sgt @ occupancy rate very low @ nak rebuilt. Bayangkan, masa tu saya dan kwn2 saya je yg dok nginap kat situ... seram la pulak. Pas tu, kws Desaru tu pun, mcm tak `hidup'... mcm tak de pengunjung... Pelik, sbb bukankah pantai Desaru ni sgt terkenal dgn pantainya yg cantik?

Kedatangan kali ni, keadaannya berbeza dr yg dulu. Selain dr menyaksikan hotel yg pernah saya duduk tu dirobohkan.... ada byk perubahan dah.. ada bbrp hotel baru, pengunjung pun ramai... hotel yg saya duduk kali ni penuh... org dtg dan pergi... Meriah la sikit...


@ Hotel lobby


facilities bagus...



bilik selesa...
kami diberi 2 bilik lg.. sbb anak2 dah besar

(w/pun tak la besar mana)... neway, TQ







mmg cantik la...


serius... saya tido kat sini... senyenyak-nyenyaknya...


nampak kembar ni @ pool...
gerammmm lak saya nengoknya

Mcm biasa... mlmnya ada dinner... performance... lucky draw.... bla2... Biasanya, family day ni mmg ditunggu2 sbb normally diadakan di tempat2 yg best2... lucky draw pun byk yg ngancam.. Iphone le.. ipad le.. tv beso le... Kat MQA, payah la nak buat cam ni... budget constraint... nak mintak sponsor tak buleh... tp apa2pun, ttp meriah beb!

Hari kedua - Sabtu, ada sukaneka.. volley ball dll... petang, lepas solat, cam biasa kami akan memanjangkan kaki mencari tempat2 menarik di kws sekitar... suddenly, nampak Batu Layar dlm map, tak jauh dr Desaru... Wah..wah... sudah lama saya ingin menjejakkan kaki ke sana semula... Dulu, tahun 1995 (kalu tak silap) saya dtg ke Batu Layar utk attend BTN anjuran JPA. Masa tu JPA nak htr belajo gi US, tp last minit saya tolak sbb dpt offer UITM... hehe... UITM dihatiku la katakannnnn.....


Masa tu, saya rasa bestnya dok situ (Batu Layar)... sgt2 cantik... airnya sgt jernih... walau air separas pinggang pun, still nampak pasir di dasar... Saya sgt2 teruja... Ye la, saya ni mana ada jln2 mana2 selain gi belajo.. dok ghumah je...

Saya ke sana naik bas JPA. Perjalanan punyalah jauh, seolah2 tak sampai2... dr siang bawak ke mlm... mcm pikir byk kali kalau nak dtg sini balik. Walau cemanapun, saya ttp berazam, satu hari nnt nak dtg jugak.... Lepas kawin, ada menyuarakan kat abg nak dtg sini... tp tak jugak sampai2... Akhirnya, tercapai jugak hajat saya... tanpa disangka2...

On the way ke sana, baru perasan minyak keta dah nak habis.... kena la drive ke depan lagi, cari stesen minyak dulu.... nampak pulak tempat2 lain yg wajib singgah....
Bukit Tua Tau.....


Lepas kenyangkan isi perut kereta, singgah di Sebana Cove.... nak masuk sini, mcm seram sikit... teragak2. Laluannya mcm org jarang2 masuk... monyet punya la banyak... Guests house lak mcm tak de org dan mcm kws tinggal pun ada.... tp, singgah gak sbb Dania dan Erin nak terkucil... Cantik viewnya, rupa2nya....

Mcm kat Petronas Quay @ Langkawi lak





Pas tu, singgah kat Ostrich's Farm, Teluk Ramunia. Entrance fee RM12 (adult) dan RM8 (children). Masuk je kws ladang, baunya............... umangaaaaiiiiiiiii......... tak boleh nak tarik nafas rasanya... tp lama2 ok...
Lebih kurang 200 ekor ostrich ada kat sini.... kebetulan masa tu, ada org kawin @ kws sekitar... bunyi gendang gendut org berkaraoke tu, sometimes mengejutkan burung2 ni... maka serentak la mereka berlari2 menjerebukan udara.... perghhhh....

Apa2pun, berbaloi la masuk sini... anak2 boleh melihat burung ni secara dekat dan sgt jinak. Bole juga nak ride, nak mkn telur dia yg besar gedabak tu pun boleh (RM8 sebijik)... uiiiii, tak lalu den dohhh... Kami dioffer mkn sate daging ostrich... teringin gak nak rasa, tp timbul keraguan, halal ke? Dan...... kami berpeluang melihat 2 ekor burung ni bertelur -live-

Asalnya, burung yg ni di letakkan dlm kotak bercermin

Dan saya ingat.... ianya replika

Tetiba, amoi ni angkat dan tulis2 dlm buku
Oooohhh... idop ghupanya



tebal giler cengkerang dia


mcm senyum lak burung ni





haaaa.... nak bertelur.... push... push...

ppuuuusssssshhhhhhhhhhh...


yeah! good job!



baru menetas...


baby ostrich


Haaaa................. punya la lama baru nak sampai citer/gambar ke Batu Layar..... sampai korang dah lupa gamaknya... hehehehe.... Maka, sampailah saya dan keluarga saya di sini....

Inila bentuk resort yg kitorang duduk dulu


masih cantik mcm dulu


kat persisiran pantai lg airnya dah kebiruan


familiku sayang... muahhh.. muahhh...


wassap.. wassap...

Cuma, satu je yg tak best.... ada kesan2 minyak melekat di kaki... Saya rasa sepanjang Desaru kot... Kat Pulai Resort pun cam tu gak. Ada tumpahan minyak agaknya... Apa2 pun, saya puas hati dapat ke sini lagi....


Esoknya, check out... menyinggah la lagi

Mcm2 buah ada kat sini...
Masa kat sini, saya rasa konsep kedai ni mcm kat Jepun lak


Sekian..... Oh ye, selamat berpuasa semua... Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan yang sebelumnya.... daaaaa....

4 comments:

ruggedmom said...

lamo den tunggu update cite bejalan ko

Kherun said...

Manyak laie den nak hapdet.... tp mcm dah tak best sbb dah tak uptodate.

~kokocincau~ said...

as salam.. saya pun BTN kat situ gak tahun 1995, under jpa... :).

~kokocincau~ said...

dan... rasanya kita satu group la.. group kita yang lain: harlina hassan, sharifah, amin, hakim n fadhil... yang saya ingat lagilah