Saturday, July 30, 2011

Prg Semaian Bakti Day 3 & 4

Hari ke 3, Sabtu 25/6/2011 sarat dgn aktiviti pameran dan kemasyarakatan... awal pagi lagi dah bergerak ke Centre Point, set up booth utk pameran. Asalnya, nak buat pameran di hotel... tp stlh di diskas2, better buat kat shopping mall... lebih open, lebih ramai pengunjung, sewa pun RM170 je (kat hotel RM1,500... jimat2). Kat radio KKFM semlm pun dah diwar2kan jemputan bg aktiviti pameran.

Kat Centre Point ni, masa kami sampai, kedai2 belum bukak... tp ramai yg dah berlegar2 kat sini.. Meriah!


Byk barang pameran wooo...
Sib baik tak excess luggage...

Sebahagian dr student yg hadir..

Ramai gak student yg dtg... parents.. guru kaunseling... Sambutan meriah sekali. Booth ditutup pukul 1.00 pm sbb bergegas nak ke Sek. Tunas Bakti pulak. Sebhgn dr kami dah ke sana dulu utk buat preparation apa2 yg patut...

Total student, lbh krg 80 lebih, semuanya lelaki... dari merata tempat di Sabah... dr Sarawak pun ada (kalo x silap). Masa kami kat sana, hanya sebahagian aja yg ada sbb sbhgn lg ada aktiviti kat UNIMAS. Sekolah ni adalah tempat pemulihan akhlak remaja2 yg terlibat dgn kesalahan juvana. First impression, mcm agak `risau' gak....

Here we are...

Kami (group pameran) sampai agak lewat sbb jln jammed. Masa kami tiba, group yg pertama (group kemasyarakatan) dah memulakan aktiviti games dgn anak2 ni. Sambutan yg mereka berikan, amat menggalakkan... seolah2 mereka enjoy dgn kehadiran kami.... Bagi saya, `first impression' td sudah invalid!

Hadiah2 yg disediakan... AJK beli kat Sabah je..

Gambar2 byk.... tp tak sesuai utk dipaparkan.... ada sikit2 saya masukkan dlm blog, yg tak begitu jelas rupa paras anak2 ini... Mcm2 games dan sukaneka ada. Mereka sungguh seronok dan bg kerjasama...

Kami menyerahkan kpd pihak sekolah utk projek kemasyarakatan ni... terpulang kpd mereka nak suruh kami bersihkan kws ke... mengecat ke... apa2 je la... Budget kami sediakan. Tapi pihak sekolah hanya menyuruh kami menanam bunga shj... hehe.... bahagia....

Mula2, diajar dulu mencangkul.... gali lubang

then, our turn... tp anak2 ni yg sronok nak mencangkul

Lepas tu, ada jamuan... dgn perbelanjaan MQA. Masa ni jugak kami berikan derma dr kami semua dan dr bbrp org warga MQA yg bermurah hati memberikan sumbangan. Kutipan derma... alhamdulillah....

Ucapan-ucapan

Hidangan yg disediakan

Sambil kami mkn2, kami pun borak2 dgn anak2 ini... Mereka ckp, sgt seronok dgn kedatangan kami dan sgt2 enjoy dgn aktiviti2 yg diadakan. Mereka pun pada mulanya agak kurang senang dgn kedatangan kami. Mereka menjangkakan mereka yg akan buat aktiviti gotong royong sendiri (guest hanya menengok shj)... lagi... dorang kata, biasanya... lepas aktiviti gotong royong dgn pihak2 mcm kami ni, dorang terus balik, tak de mkn2.... pas tu, kami dtg hari Sabtu... dorang jangka kena pakai baju skolah..... nak kena basuh balik... then iron balik... owhhhh...

Tapi... tidakkk.... anak2 ini sgt enjoy... seronok main games & sukaneka... seronok dpt hadiah... seronok dpt t-shirt MQA free... ada jamuan lagi... Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.

Bergambar kenangan dgn banner (tak tinggalll..... self sponsored)

Malamnya, balik dr Sek Tunas Bakti.... kami menyambung aktiviti wajib di mlm hari dgn mengunjungi pasar mlm yg menyajikan pelbagai ruang dan peluang utk meleburkan RM. Then, gi mkn seafood lak.... Asalnya, saya mcm tak de perasaan nak mkn sbb dah kenyang... tp Mask beria2 mengajak... Maka.....................

Sampai gatai kepala si Feroz ni nak buat pilihan

fresh2 gitteewww...

Cik Puan Mask belanja.... tq ye....
Alhamdulillah...

Antara hidangan yg dipilih

Esoknya, Ahad... hari terakhir di sini... sbl check out, round balik depan hotel bg melengkapkan ole2 yg tak lengkap2. Al-maklumlah... duduk kat Le Meridien, bak kata Pn. Zainon.... merangkak pun bole sampai....


Ni, dah check-out, nak check in brg dlm bas pulak
Masa pegi, berkotak2 dgn brg2 pameran
Masa balik berkotak2 dgn brg... ala... brg2...

pegi balik berpeluh nak nyusun brg/beg

Tiket flight kol 6:30 pm... sbl tu, kami pi Monsopiad Cultural Village... tgk budaya masyarakat setempat... kami htr surat mohon mintak diskaun hrg tiket baaahhh..... of kos dpt! Monsopiad ni sebenarnya nama seorang pahlawan Kadazan yg byk memenggal kepala musuhnya dan menggantungkan di halaman rumahnya....


House of skulls...

Dlm rumah ni asalnya ada lbh krg 42 buah tengkorak digantung... semuanya dipenggal oleh Monsopiad tu lah.... Tp dah berkurangan... ada yg dah pecah.. dah zaman berzaman... Keturunan Monsopiad ni ada je duduk kat kiri kanan rumah ni...


antara tengkorak2 yg tinggal...
digantung di tiang bumbung...

nampak tak tengkorak yg tergantung tuu....

ada show... tarian Kadazan (kott???)

terer mamat ni menari sambil tutup mata...
laju lak tu...

`pahlawan' ni sdg mencari mangsa
saya sudah agak neves hokeh, tp sempat posing!
tp, sib baik dia berpaling dan menangkap Mona

pose wajib

muka bahagia siri 4

ececece...

keluar dr Monsopiad, cari mkn di Tanjung Aru...

muka bahagia siri 5

dah sampai airport....
pegi dan balik, sama je kuantiti brgnya...

Oh ye... lupa nak stori mori... kebetulan masa kami kat Sabah, ada Jom Heboh dan ramai la artis dok sehotel ngan kami. Sib baik dah book awal, kalu tak... kempunan nak dok sini yg boleh merangkak je ke tempat soping... heaven! Hotel fenuh dek Jom Heboh ni. Ramai la jumpa artis... dok breakfast dekat2... tp kami menten.... tak offer diri pun utk bergambar... hehehe

Tp kat epot, lain lak citernya...

Ada nampak Fasha Sandha (cam ni ke eja nama dia?)... tp sorang pun tak kepingin nak pegi bergambar dgnnya... maksud saya, org2 kat epot selain dr kami... kami pun tak....

Okeh... selesai entry pasal Prg Semaian Bakti MQA 2011....

2 comments:

mama3A's said...

kak yun... sempat lagik hujung stori duk ckp pasai FS ea... ekekekeke...

Kherun said...

hehe... kesian dia, tak de org nak serbu........... Tapi, muka dia... mencuka giler sampai org pun tanak dekat...