Saturday, February 11, 2012

Program Maulidur Rasul di MBA

Assalamualaikum....

Macam biasa, saya siarkan siaran tertunda....

5 Feb 2012 (Ahad), Salam Maulidur Rasul 1433H/2012M kepada pembaca blog saya yang beragama Islam..... Bersama kita memperbanyakkan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW sebagai tanda kecintaan kita terhadap baginda SAW yang menyampaikan nikmat Iman dan Islam buat kita hari ini. Kitalah umat yang dirindui Rasulullah..... Adakah kita merindui baginda sebagaimana baginda merindui umatnya?

Masjid di rumah saya (MBA) juga ada menganjurkan program Maulidur Rasul ni pada hari tersebut. Program dimulakan dengan solat Subuh berjemaah, diikuti dengan kuliah Subuh khas Maulidur Rasul bersama Ustaz Dzulfadzli. Hmmm... masa ni, tak ramai yang hadir... maklumlah.... Subuhhhhhh....

Kemudian, sarapan pagi...... solat Dhuha....... berzanji dan berselawat.... dan acara kemuncaknya, acara bersama Ustaz Don Daniyal Don Biyajid. Dimulakan dengan solat sunat hajat berjemaah dan seterusnya ceramah bertajuk `Sehari Semalam Bersama Rasulullah'. Of course masa ni, org ramai dtg..... berganda2 jika dibandingkan dengan kuliah Subuh tadi...

Gambar diambil oleh suami saya.....

Baru sampai..

Doa selepas solat hajat

Pelbagai gaya dari beliau

pendengar lelaki

pendengar wanita


Pernah tonton rancangan 30 min Bersama Ustaz Don (mcm tu ke tajuknya, saya kurang pasti) di TV Al-Hijrah? Saya pernah 3-4 kali.... pas tu, tak sempat..... Cerita yang disampaikan, sama mcm yg disampaikan dlm tv tu.....

Mcm2 manapun, penyampaian beliau memang menarik..... Cuma.... tak habis. Masa memangnya terhad dan beliau perlu pergi ke satu tempat yg lain pula.... tapi, tu la.... rasa tak puas hati sbb cerita tergantung. Saya ada bbrp kali melalui pengalaman serupa (dgr ceramah, tapi ceramah yg disampaikan tak complete sbb tak cukup masa).

Hmmm... pada saya, kena pandai atur masa... Mungkin tak perlu nak cerita semua, cuma fokus pada satu tajuk kecil tapi, kasi selesai.... Itu pandangan saya lah.... secara umum, tidak memaksudkan kepada beliau sahaja.........

Antara sajian tengahari yang dihidangkan
Gotong royong memasak ni..... tapi saya tak join :P

Sambil menikmati jamuan, dihiburkan oleh
kumpulan marhaban MBA

Jgn tak caya....
ahli2 marhaban ni disertai oleh datuk/dato'
adik menteri pun ada
Itulah salah satu keistimewaan penghuni2 di kws perumahan saya ni.... Ramai yang berpangkat dan berdarjat, tapi tak sombong... alhamdulillah.....

Tuesday, February 7, 2012

Cerpen

Cerpen bermakna cerita pendek.... Ye ke cerita pendek? Ye.... saya menggabungkan beberapa cerita dlm satu entry...

Alhamdulillah.... 16 Disember 2011, lebih kurang 9.30 mlm, saya dan suami selamat sampai ke tanah air..... Perasaan sedih dan gembira bercampur baur, sangat sedih meninggalkan tanah haram dan bersyukur kerana bertemu kembali dgn keluarga tercinta. Tak sangka, ramai yg dtg menyambut kepulangan kami di KLIA.

MANGGA OH MANGGA
Masa di Mekah, at least 2 kali sehari kami skype ngan anak2.... guna ipod je.... laptop tak bawa... kamera pun tak. Salah satu cerita masa skyping (ada ke perkataan ni???) adalah pasal mangga.... alaaaaa.... mangga saya yg tak pernah berbuah tu... kalau nak baca semula di Sedekad Lebih Penantian.


Anak saya menayang2kan buah mangga tu dlm skrin ipod.... Waaaahhhhh, sangat besar... saya agak sepanjang pembaris panjang tu. Ye! Sangat2 besar.... mak kata dia tgk mangga bersaiz sama di Giant berharga hampir RM10 sebiji. Daaaaaannnnnnn...... isinya sangat2 manis daaaaannnnnn....... tak de ulat langsung! Syukur alhamdulillah... kuasa Allah, pokok yg tak pernah berbuah telah membuahkan hasil yg sangat2 baik.

Ramai juga yg dpt merasa isinya.... jiran2, sepupu yg dtg rumah melawat keluarga saya semasa ketiadaan kami dan juga org yg panjang tangan.... tak pe la, rezekinya juga... kami halalkan. Mak tinggalkan untuk kami juga.....

Ni yg bersaiz kecil...
Kalau dibanding dgn yg Dania tunjuk masa skype

MUZIUM TENTERA DARAT
16 hingga 18 Disember, saya mengikuti kursus di Avillion Admiral Cove, PD. Banyak kali stay di Avillion, tapi saya sangat suka.... bersih dan cantik. Setiap kali nak balik ke KL (dari PD), setiap kali tu lah Dania ajak singgah di muzium ni.... Sebelum ni, saya dok je dlm keta... zzzzzzzz..... Tgk dari luar, mcm boring je....
Kali ni, baru turun sekali.... Hmmm, sebenarnya menarik juga dan tiada fee dikenakan pada pengunjung. Banyak benda utk dilihat, dan......penat utk cover semua. Pengunjung pun, boleh tahan ramai.... Tu la, don't judge the book by it's cover!

Permintaan Dania utk bergambar dgn abg sojar

Fail peribadi Leftenan Adnan
Mmg dari dulu fail peribadi ni warna putih ye...

KURSUS ANALISIS KUANTITATIF @ INTAN BK
Saya mula berkursus di Intan BK mulai 22 Nov - 20 Dis 2011 (6 minggu). Kursus on modular basis, dimulai dengan Research Methodology, Statistical Analysis dan SPSS. Kursus ni wajib ke atas setiap penerima Hadiah Latihan Persekutuan (HLP) dan saya sgt2 appreciate kursus ni.... sgt bagus dan berguna.... tidak dinafikan.
Dikendalikan oleh pensyarah INTAN yang sangat berpengalaman (ada juga yg baru). Cumaaaaa..... pengajarannya agak speeding, mungkin masa tak cukup (6 minggu, tak cukup lagi?) atau gap yg tinggi antara lecture's expectation dan students' ability? Ye... tak cukup utk covers semua silibus dgn baik. Semuanya rushing aje.... dah la kita ni pelajar `lama'.... Uissshhhh, meletihkan mental dan fizikal. Abih satu modul... bersiap utk presentation dan exam.... mcm tu la for each subject.
Mcm2 pengalaman kami kutip kat sini....
  1. Satu kelas kena marah dgn librarian sbb bising dan makan sesuka hati dlm library... katanya, tak pernah ada group QA berkelakuan mcm ni (ayaks!).
  2. Balik lambat sbb buat assignment, plg lambat pukul 11 mlm keluar dari INTAN.... fuyyoooo... kelas ko! Abih exam last day pun.... stay back sbb assignment tak siap2!
  3. Group saya kena marah dgn lecturer masa lepas presentation... plg saya ingat ayat dia... this is the WORST presentation ever! Mak aiiii.... kena marah depan semua org, tak tau mana nak sorok muka oiiiiii..... Rasa sesia je balik lambat. Tapi... lepas2 tu kami pi jumpa dia personally... mintak maaf sbb tak paham2 (huhu... sedeyyyy). Kami kata, last minit kami sedar apa yg kami buat tu salaaaahhhhh.... Pas tu dia kata... knape tak minta extent masa???? Huhu... mana kami tau bole minta extent..... TAPI.... presentation lepas2 tu, group kami mendapat pujian pulaaakkk.... Presentation group lain tak seperti yang dikehendakinya.... katanya kat depan class... Do you remember, class??? This group made a big mistake last presentation? Tapi sekarang sudah bagus.... Itulah, bukan senang nak berjaya.... Org yg jatuh tapi tak putus asa, akan berjaya.... bukan senang nak berjaya.... bla..bla..bla...
  4. Conflict dgn ahli group sendiri, kesian sahabat saya tuuuu.... Tapi bukan group saya... Ahli group saya baik2 semuanya.... Ahli2 yg pandai mengajar yg belum pandai tanpa jemu... Sgt2 berterima kasih. Group saya ada yg dari DCA, KPKT, MAMPU, Jakim, Perikanan, Landskap dan MQA (of kos!).
Mcm2 lagi la kenangannya..... pahit dan manis...
    Group saya

Our class.... Total peserta 103 ke 104 (tak ingat)

HAPPY BELATED BIRTHDAY, ERIN
13 Nov, birthday Erin yang ke 7.... tapi kami di bumi Mekah Al Mukarramah lagi.... Masa tu, mak ada juga beli kek... tapi Erin kata... uwan lain, ibu lain.... Hokeyyy... kita beli lagi kek ye... kek aiskrim rabbit....


Happy Belated Birthday, Erin...
Tgk la mata aiii.... tak cukup rehat penangan kursus QA (poyos)


SELAMAT BERTUNANG AIN

20 Jan 2012.. anak buah saya bertunang dengan..... hmmm, sape namanya ek... senang citer, dgn jejaka phoojaan hhhaatinya.... Tahniah Ain... Gambar empunya blog mesti enterframe!


Haaaa..... pendek tak cerpen saya??? Pendekkan.....