Saturday, March 31, 2012

Hari Pertama di KK, Sabah

Assalamualaikum...


Seperti biasa.... siaran tertunda edisi tah ke berapa taaahhhhh...


Cuti sekolah hari tu, kami bw famili jln2 ke KK, Sabah. Kena spesifik tu... sbb Sabah kan besaarr. Masa saya kerja di Bhg Akreditasi dulu, saya selalu ke KK. Pasal keje la... tak jln2 ke mana2 pun. Hotel - kolej - hotel - pasar Filipina. Itu aje ulang alik. Tak pernah terpikir nak extend pun sbb tak sampai hati tinggal famili lama2. Satu hari nnt, pasti saya akan dtg ke sini semula utk jln2 bersama familiku sayang! PASTI jika diizinkanNya!

Dah lama tak bw anak2 bercuti. 2 Okt 2011... saya dan abg pergi Haji... balik Haji, saya terus kena attend 6 minggu kursus sampai 30 Disember 2011. Bayangkan.... dah la lama meninggalkan anak2, bila cuti sekolah kami tak dpt nk bw dorang jln2 pula.


Saya booked flight ticket sebaik shj saya confirm tak masuk blaja intake Feb... hehehe. Pas tu, terus buat perancangan nak jln2 mana. Sbb Sabah kan besaaarrr... kalau perjalanan tak teratur, akan berlaku pembaziran masa. Dari satu tempat ke satu tempat..... agak jauh. Lepas dah arrange tempat utk jln2... saya terus book hotel. Sampai 3 hotel... berpindah randah. Kalau cuti tak lulus.... abih saya. Dah upfront beribu2 dah ni (flight dan hotel).



Sabtu, 10/3 iaitu 1st day cuti sekolah... pg2 buta dah kejutkan anak2... seriously pagi buta ye... pukul 3.30 pg. Mak paknya, of kos la bgn lagi pagi. Tapi, mmg dah warning awal2 dah kat anak2 nak kejut awal2... Saya kata... `tak payah mandi la... ibu kejut, terus turun masuk teksi'.... Dorang kata... `TAK NAAAKKKK'. Hmmm, malu la tu... nak pi jln2 ngan muka tak mandi. Dorang nak mandi gak dulu.... hehehe... baguih2. Tahu malu...



Knape pg sgt? Sbb taxi ambik kol 4.30 pg... flight kol 7 lebih. Sib baik ambik taxi awal... punya la lemah lembut driver tu bw.... sampai KLIA kol 6. Mana nak check in, mana nak solat.... pergi bw budak2 dan mak yg pergerakannya pun dah agak slow..... Tapi, alhamdulillah... masuk gak dlm perot k/terbang... tapi dah golongan yg last2.



Knape flight awal sgt? Sbb saya dah plan sampai sana kol 10 lebih... dingdong2 urusan sewa keta.... dingdong2 urusan ke Kundasang (journey dlm 1 1/2 jam)... plan dah perfect dah. Saya mohon pada Allah agar semuanya berjln lancar spt yg saya rancang demi menggembirakan hati anak2.... Sabah cepat gelap doonngg...



Sampai KKIA je, lepas ambik bag terus gi sewa keta. Ambik keta Exora... dan dpt rate yg sgt2 bagus (agaknya la). Sehari RM200 + RM26 insurance. Kami sewa dari hari Sabtu (10/3) hingga Rabu 14/3).




This was the car




Tempat pertama kami pergi adalah Rumah Terbalik di Tamparuli.... Tamparuli ni on the way to Kundasang dah... Rumah ni, baru je dirasmikan semalamnya (9/3). Tiket masuk utk dewasa adalah RM10 dan kanak2 den dah lupoooo... Nak masuk kena berperingkat2.. dlm 10 org satu group. Kenapa ek? Sbb akan ada tourist guide yg akan masuk bersama dan bercerita perihal keluarga yg mendiami rumah ni. Erk! Ada org stay sini ke? Hmmmm.......



Beli tiket dulu ya buk!




Satu je rumah yg terbaliknye pun. Dorang tak kasi tangkap gambar dlm tu.... Kenapa ye? Sbb nnt gambar tu tersebar... dan akan kuranglah daya tarikan rumah ni. Tapi...... ada je gambarnya dlm gugel...... Ce gugel.. ce gugel...




Kuatnya Erin....



love of my life



Keta dari Johor?




Pas tu... kami pun meneruskan perjalanan ke Kundasang.... Hari mcm nak hujan. Sampai di Kundasang... suasananya.... sejjjuuukkkk.... berkabus! Tak payah on ekon keta.... bukak tingkap je. Masuk Kinabalu Park dulu.... Masa thn lepas, saya ke sini dgn group Prg Semaian Bakti. Tapi tak masuk sampai ke dlm2 nun.. Tiket masuk murah je.... dan tiket yg sama boleh guna di Poring Hot Spring, Mesilau dll tp dgn syarat... guna pada hari yg sama.



Resort di Kinabalu Park



Kat sini, dah hampir ngan tempat mula mendaki



Caaaaayyyaaaannnggg Uwan!



Pas tu... ke Desa Dairy Farm



Memang sengaja nak dtg hari Sabtu sbb hari ni adalah hari perah susu.
Sampai 5.30 je.... So, mesti sampai sini b4 5 pm.



Kena bayar gak masuk sini.... tak ingat dah brapa
Mana lembu2 ni nyorok????



Owhhh... dlm kandang ghopenya... nak perah susu
td>



Sbl susu diperah, para pekerja akan membersihkan dulu nenen lembu tu...
Sambil susu diperah... lembu tu diberi mkn.. padankan `dok ontok2' jo..



Sabar menunggu giliran.... baik je depa ni



Seronok anak2 saya tgk... `live'



Tu diaaaaaa............



Sejuk wooo.... masa ni




Tgh menemuduga ke?



Kws sekitarnya amat cantik.... dan mendamaikannnn





Singgah solat di surau ni.... pakai lg ke tak surau ni...
Nampak cam tak pakai, tp tulisan di white board nampak baru
Solat je la..... Maghrib awal kat Sabah ni... awal sejam, kang tak sempat



Okay.... tamat cerita hari pertama. Alhamdulillah.... semuanya ok seperti yg dirancang. Singgah mkn di kedai mkn (kena berhati2 kat sini... nampak mcm Islam, tp mungkin bukan). Harga sgt2 berbaloi.... order sepinggan nasi goreng, boleh 2 org mkn.... hehehe... tapi abis aje, sbb sejukkkk... perut pun berkeroncong.



Lepas mkn, baru la pi check in kat Kinabalu Pine Resort.... dok satu mlm jaaa...

Saturday, March 17, 2012

Siapa lahir pada bulan Mac... angkat tangan!

Saya!

Hehehe... saya bercakap (tulis) bagi pihak suami saya.


Selamat Hari Lahir Abang aka Ayah


3 Mac 1969... ce kira dah brapa tahun???

Saya!

Saya bercakap/tulis bagi pihak Dania pula...


Happy Birthday sayang ibu dan ayah.... Dania cuma nak hadiah ikan aje...


Manis ibu ni lahir pada 12 Mac 2002...

Alhamdulillah... kami masih berkesempatan hidup di alam sementara ini.... Bahagia hidup bersama-sama dan semoga bahagia juga kita di akhirat kelak...

Allah, kami mohon taufik dan hidayahMu Ya Allah... Tetapkanlah iman kami, matikan kami dalam Islam, kurniakan kami kejayaan dunia dan akhirat, lindungilah kami dari jin, iblis, syaitan... lindungi kami dari manusia2 yg kejam.

Saturday, March 3, 2012

TAHNIAH WAHAI SAHABAT!

Saya menerima panggilan telefon dari sahabat saya ni pada mlm 27 Feb, masa tu saya tgh berbuka puasa. Beliau membawa perkhabaran yang amat-amat menggembirakan hati saya.... tetapi, tidak pada diri beliau sendiri. Bukannya dia tak gembira.... cuma... terkejut dan nervous sbb unexpected dan tak terpikir langsung bahawa jemputan akan dihantar pada tahun ini. Sepatutnya tahun 2014.


MasyaAllah.... saya sungguh2 teruja (saya pulak yg lebih2) sbb sahabat saya ni mendapat jemputan utk menunaikan haji pada tahun ini... bukan sebagai jemaah standby, tetapi TERPILIH! Beliau pula???? Mcm2 persoalan yang bermain2 di fikirannya.... persiapan rohani dan jasmani, dan yg amat merisaukan hatinya adalah .... tiada mahram...

Ye. Mmg perlu ada mahram kalau nak ke sana. Sekiranya tiada mahram lelaki, perlu ada 3 org perempuan (termasuk diri sendiri). Tetapi, saya cuba meyakinkannya yang itu bukannya penghalang utk pergi menunaikan ibadah haji. Sekiranya hingga ke saat akhir pun masih tiada mahram, Tabung Haji akan arrangekan. InsyaAllah.... semuanya akan selamat dengan izin Allah. Perancangan Allah lah yg terbaik.

Minggu ni masuk siri ke 4 kursus haji. Maknanya, dia dah terlepas 3 siri kursus. Tak pe.... siri2 awal ni byk mengenai pengenalan2 shj dan.....I'm always here. Pengalaman haji tahun lalu masih hidup segar bugar dalam ingatan saya. Saya dgn senang hati sudi utk berkongsi.

Pada ketika itu, hatinya masih berbelah bagi. Wahai sahabat.... alangkah bertuahnya kamu... mendapat jemputan tanpa perlu berusaha keras seperti saya. Lihatlah saya.... setiap tahun hantar rayuan.... tapi tak berjaya. Tahun ke empat merayu, barulah dpt status standby... dan everything... all set! Passport pun TH dah pegang... tinggal confirmation status on additional quota from Saudi je belum.... towards the end, tak dpt juga pergi... Bukan kamu tak tahu itu.


But, alhamdulillah... akhirnya kami dapat menyempurnakan Rukun Kelima itu pada tahun lepas. Itu bahagian kami yang telah ditentukanNya..... Itulah Kenangan Terindah kami yang semua org belum tentu boleh dapat. Even yang paling kaya di dunia pun belum tentu boleh dapat jika ditutup mata hatinya. Astaghfirullahalazim.....


Setiap hari saya cuba meyakinnya dan semakin hari, hati sahabat saya ni lebih terbuka dengan jemputan istimewa itu. Saya memang yakin beliau boleh pergi bermahramkan org yg tak dikenali... sbb beliau ni hebat... berjiwa kental. Saya juga ada bertanya2 kpd sahabat2 yg lain sekiranya ingin menunaikan haji pada tahun ini.... bolehlah pergi dengan beliau sama2. Tapi, buat masa ini.... belum ada lagi.


Kaabah... center of the earth (sumber: Boston Big Pictures/div>

Dan... akhirnya... semlm saya lihat beliau telah membuat keputusan utk menerima tawaran tersebut. Syabas inspektor sahab! Allah akan membantumu.