Saturday, March 31, 2012

Hari Pertama di KK, Sabah

Assalamualaikum...


Seperti biasa.... siaran tertunda edisi tah ke berapa taaahhhhh...


Cuti sekolah hari tu, kami bw famili jln2 ke KK, Sabah. Kena spesifik tu... sbb Sabah kan besaarr. Masa saya kerja di Bhg Akreditasi dulu, saya selalu ke KK. Pasal keje la... tak jln2 ke mana2 pun. Hotel - kolej - hotel - pasar Filipina. Itu aje ulang alik. Tak pernah terpikir nak extend pun sbb tak sampai hati tinggal famili lama2. Satu hari nnt, pasti saya akan dtg ke sini semula utk jln2 bersama familiku sayang! PASTI jika diizinkanNya!

Dah lama tak bw anak2 bercuti. 2 Okt 2011... saya dan abg pergi Haji... balik Haji, saya terus kena attend 6 minggu kursus sampai 30 Disember 2011. Bayangkan.... dah la lama meninggalkan anak2, bila cuti sekolah kami tak dpt nk bw dorang jln2 pula.


Saya booked flight ticket sebaik shj saya confirm tak masuk blaja intake Feb... hehehe. Pas tu, terus buat perancangan nak jln2 mana. Sbb Sabah kan besaaarrr... kalau perjalanan tak teratur, akan berlaku pembaziran masa. Dari satu tempat ke satu tempat..... agak jauh. Lepas dah arrange tempat utk jln2... saya terus book hotel. Sampai 3 hotel... berpindah randah. Kalau cuti tak lulus.... abih saya. Dah upfront beribu2 dah ni (flight dan hotel).



Sabtu, 10/3 iaitu 1st day cuti sekolah... pg2 buta dah kejutkan anak2... seriously pagi buta ye... pukul 3.30 pg. Mak paknya, of kos la bgn lagi pagi. Tapi, mmg dah warning awal2 dah kat anak2 nak kejut awal2... Saya kata... `tak payah mandi la... ibu kejut, terus turun masuk teksi'.... Dorang kata... `TAK NAAAKKKK'. Hmmm, malu la tu... nak pi jln2 ngan muka tak mandi. Dorang nak mandi gak dulu.... hehehe... baguih2. Tahu malu...



Knape pg sgt? Sbb taxi ambik kol 4.30 pg... flight kol 7 lebih. Sib baik ambik taxi awal... punya la lemah lembut driver tu bw.... sampai KLIA kol 6. Mana nak check in, mana nak solat.... pergi bw budak2 dan mak yg pergerakannya pun dah agak slow..... Tapi, alhamdulillah... masuk gak dlm perot k/terbang... tapi dah golongan yg last2.



Knape flight awal sgt? Sbb saya dah plan sampai sana kol 10 lebih... dingdong2 urusan sewa keta.... dingdong2 urusan ke Kundasang (journey dlm 1 1/2 jam)... plan dah perfect dah. Saya mohon pada Allah agar semuanya berjln lancar spt yg saya rancang demi menggembirakan hati anak2.... Sabah cepat gelap doonngg...



Sampai KKIA je, lepas ambik bag terus gi sewa keta. Ambik keta Exora... dan dpt rate yg sgt2 bagus (agaknya la). Sehari RM200 + RM26 insurance. Kami sewa dari hari Sabtu (10/3) hingga Rabu 14/3).




This was the car




Tempat pertama kami pergi adalah Rumah Terbalik di Tamparuli.... Tamparuli ni on the way to Kundasang dah... Rumah ni, baru je dirasmikan semalamnya (9/3). Tiket masuk utk dewasa adalah RM10 dan kanak2 den dah lupoooo... Nak masuk kena berperingkat2.. dlm 10 org satu group. Kenapa ek? Sbb akan ada tourist guide yg akan masuk bersama dan bercerita perihal keluarga yg mendiami rumah ni. Erk! Ada org stay sini ke? Hmmmm.......



Beli tiket dulu ya buk!




Satu je rumah yg terbaliknye pun. Dorang tak kasi tangkap gambar dlm tu.... Kenapa ye? Sbb nnt gambar tu tersebar... dan akan kuranglah daya tarikan rumah ni. Tapi...... ada je gambarnya dlm gugel...... Ce gugel.. ce gugel...




Kuatnya Erin....



love of my life



Keta dari Johor?




Pas tu... kami pun meneruskan perjalanan ke Kundasang.... Hari mcm nak hujan. Sampai di Kundasang... suasananya.... sejjjuuukkkk.... berkabus! Tak payah on ekon keta.... bukak tingkap je. Masuk Kinabalu Park dulu.... Masa thn lepas, saya ke sini dgn group Prg Semaian Bakti. Tapi tak masuk sampai ke dlm2 nun.. Tiket masuk murah je.... dan tiket yg sama boleh guna di Poring Hot Spring, Mesilau dll tp dgn syarat... guna pada hari yg sama.



Resort di Kinabalu Park



Kat sini, dah hampir ngan tempat mula mendaki



Caaaaayyyaaaannnggg Uwan!



Pas tu... ke Desa Dairy Farm



Memang sengaja nak dtg hari Sabtu sbb hari ni adalah hari perah susu.
Sampai 5.30 je.... So, mesti sampai sini b4 5 pm.



Kena bayar gak masuk sini.... tak ingat dah brapa
Mana lembu2 ni nyorok????



Owhhh... dlm kandang ghopenya... nak perah susu
td>



Sbl susu diperah, para pekerja akan membersihkan dulu nenen lembu tu...
Sambil susu diperah... lembu tu diberi mkn.. padankan `dok ontok2' jo..



Sabar menunggu giliran.... baik je depa ni



Seronok anak2 saya tgk... `live'



Tu diaaaaaa............



Sejuk wooo.... masa ni




Tgh menemuduga ke?



Kws sekitarnya amat cantik.... dan mendamaikannnn





Singgah solat di surau ni.... pakai lg ke tak surau ni...
Nampak cam tak pakai, tp tulisan di white board nampak baru
Solat je la..... Maghrib awal kat Sabah ni... awal sejam, kang tak sempat



Okay.... tamat cerita hari pertama. Alhamdulillah.... semuanya ok seperti yg dirancang. Singgah mkn di kedai mkn (kena berhati2 kat sini... nampak mcm Islam, tp mungkin bukan). Harga sgt2 berbaloi.... order sepinggan nasi goreng, boleh 2 org mkn.... hehehe... tapi abis aje, sbb sejukkkk... perut pun berkeroncong.



Lepas mkn, baru la pi check in kat Kinabalu Pine Resort.... dok satu mlm jaaa...

4 comments:

Chekpid said...

akak. saya pergi sabah cuma sampai ke pasar phillipines, pulau manukan & INTAN je..huhu yg lain belom lagi. best jugak tempat akak pergi ni ye. ai tunggu next en3 tau..jgn perap lama2 :)

Kherun said...

chekpid... kalau pegi keje, tak sempat nak explore.... Kalau holiday, dengan famili baru best!

ruggedmom said...

Pines resort tu sangatla best kan kan! Rindu nak repeat KK

Kherun said...

Iye, mak raged.. eden ni dok sajes2 kat org, tp den sendiri tak sampai2... la ni baru ada rezeki.