Sunday, April 29, 2012

Sepetang Bersama Nona dan Hawa

Dulu, kami berkawan baik...masa bersekolah di Sek Men Puteri Titiwangsa, KL.... Form 4, saya dan Hawa terpisah sbb Hawa berpindah ke SMS Sultan Hj Ahmad Shah, Pekan. Nona ke SMS Teluk Intan. Tak lama kemudian, saya juga menyusul ke SMS Sains Teluk Intan. Lepas tu, tak bersua muka dah... w/pun masing2 stay di Gombak / Wangsa Maju.

Eh... ada jumpa... saya attend wedding dorang dan dorang attend wedding saya... Lamaaaaaa dah.

Baru2 ni, berjumpa semula... sengaja dirancang bertemu masa cuti pertabalan Agong 11 April 2012. Sepatutnya, lebih ramai lagi... ada Hasliza, Yanti dan Nazimah. Tapi, masing2 ada hal yg perlu didahulukan.. Maka, kami bertiga shjlah. Tempat yg dijanjikan adalah di Wangsa Walk Mall, Wangsa Maju @ 3 pm.


Bila berjumpaaaaa.... seronok bukan main, w/pun hanya ber3. Selain dari mengomen saiz badan msg2, aktiviti terkini turut menjadi topik utama perbualan.



Dua2 org ni bisnes woman.... Cerita yg keluar, of course all about business. Seronok dengar kejayaan mereka. Saya? Pekerja gomen... alhamdulillah.



Pertemuan berakhir selepas jam 6. Ntah bila ketemu lagi......

Saturday, April 21, 2012

Hari Keempat.. Kelima di KK, Sabah

Assalamualaikum.... 

Hari ke 4 di KK, bersamaan 13 Mac 2012 ~ Apa atur cara hari ni? Free n easy... Check out dari Tune Hotel, KK.. pas tu jln2 mana suka. Saya cadangkan pergi ke Cultural Village (ada bbrp tempat), tapi Dania nak melawat muzium... Ouch! Saya kurreenngg sikit la ngan muzium ni. Tapi disebabkan Dania, ai follow...

Di Tune Hotel's Lobby.... tengah check out
Selesai check out, kami beli breakfast di kedai tepi hotel.. mcm2 ada dan harganya pun sgt2 reasonable. Kamera tersangkut di bahu saya, tetiba adik2 ni beria2 suruh saya ambil gambar dorang... Alahai, bukannya saya tak nak tapi tgn saya penuh dgn bungkusan makanan, cam mana nak pegang kamera lagi.

Saya kata la... tgn saya penuh (byk benor kamu soping makanan ek?), susah nak pegang kamera. Tapi dorang ttp beria2 soh saya tangkap gambar... Katanya, mintak tunjukkan gambar dorang ni kat KL. Hehehehe... tak sampai hati la pulak saya dengar. Akhirnya, setelah susah payah.... jadiklah gambar cam kat bwh ni... dan saya dah tunaikan hajat depa2 ni....
Tat Tadaaaaaa........
Lepas breakfast, kami pegi ke Signal Hill... Tak de la tinggi mana pun, tapi boleh tengok view KK city dan laut semua... Sangat cantik... Mavelos batcha! 


Signal Hill ni, adalah tempat tertinggi di KK. Di area ni, ada rumah2 besar dan kondo yg cantik2...                                                                                                                                                                                                                        
KK City
                                                                                                          


                                                                                                          

Lepas tu... kami pegi ke Muzium Tamadun Islam, Sabah. Harga tiket RM2 dan percuma utk kanak2. Kalau umur 55 dan ke atas pun percuma. Kat dalamnya, dipamerkan replika pedang2 sahabat Rasulullah, Al Quran cetakan tangan dsb.... tak leh tangkap gambar.. :(

Berdekatan muzium ni, ada Muzium Sabah.... besaarrr... boleh guna tiket yang sama utk masuk. Tak yah beli lagi... Tetap juga tak leh tangkap gambar.                                    
        
Tak leh snap gambar kat dlm... snap kat luar aje la..
Kat dalam ni, ada dipamerkan rangka ikan paus (Bryde's Whale) yg sanggaatt besar... Panjangnya 18.6m, dijumpai mati terdampar di Pulau Gaya, 2006.   
                 
Besarnyaaaaa....
                                                                                                                                                                  
Depan Muzium
Berehat sebentar
Seswai ngan Erin
Kendian..... pi lepak2.. mkn2.. minum2 di pantai Tanjung Aru. Pantainya cantik, tapi nak masuk kedai makan ada bawwww skett... kedai makannya, ok.                                                                                                                         


                                                                                                        



Dah kenyang di Tanjung Rhu, baru pi hotel Le Meridien utk check in. Masa tu dah kol 5.45 kot. Disebabkan hotel ni mahal, sewa sebilik je... sumbat semua org. Saya dah byk kali stay kat sini (sbb keroje) dan now nak bg anak2 pulak rasa dok sini. Semalam cukuplah..... asalkan dorang enjoy. 



Dok sini sangat best, sbb bilik cantik n selesa... sgt2 berdekatan dgn tempat makan, shopping (souvenirs)... dekat ngan pasar segar lagi. Harganya murah dan sgt2 fresh. Dolu2, ada gak saya beli mknn laut then pack bwk balik, tapi la ni... dah tak kose dah. 



Saya ambik bilik facing sea-view.... Subhanallah, Al Baqarah ayat 117:


"Allah jualah yang menciptakan langit dan bumi (dengan segala keindahannya) dan apabila Ia berkehendakkan (untuk menjadikan) sesuatu, maka Ia hanya berfirman kepadanya: "Jadilah engkau!" Lalu menjadilah ia"

Thru the window
Malamnya pulak, apa lagi... pekena sea food lerrr... seberang hotel aje. Byk sangat kedai sampai confuse nak dok kat mana.
Deretan warung sea food


                                                                                          
Pemandangan di waktu pagi


Kawasan mkn2 mlm tadi dah di`clear'kan... ada pulak kami nampak sorang minah salleh tgh sun bathing kat tepi tembok tepi laut tu.... eeiuuuwwwww...... 



Untuk hari terakhir ni, barulah anakanda 2 org ni terjun kolam (hotel sbl2 ni tak de kolam).

                                                                                                                         


Kami check out tepat kol 12.30... tak tuju airport dulu, tapi terus ke Kg. Tanjung Aru Baru..... Jln2 lagi tengok floating village, manfaatkan masa yg ada. Flight kol 3.30 (klu x silap). Ia terletak berhampiran dgn Sutera Harbour, on the way to airport. 








Akhirnya, tiba masa utk pulang....
Pulang... marilah pulang.. marilah pulang... bersama-sama...

Alhamdulillah...

Saturday, April 14, 2012

Hari Ketiga di KK, Sabah

Assalamualaikum...

Semalam check in di Tune Hotel, KK yg attached dgn shopping mall 1Borneo. Sgt2 besar mall dia dan hotel ni sgt2 strategik lokasinya. Senang nak dpt bekalan makanan dan shoping. Bilik hotel sgt selesa (utk org kebiasaan mcm saya) dan bersih. Cuma kecik je la... semuat2 katil je... tapi, muat la nak bentang sejadah. Ok la tu... bukannya nak dok bilik sgt pun... utk solat, tido n mandi je.

Harga? Unbeatable... sgt2 murah. Bygkan... saya sewa 2 bilik utk 2 mlm termasuk tv, ekon dan towel... total cost only RM215.02.. ulang sekali lagi... 2 bilik dan 2 mlm ye...

Hari ketiga di KK - 12 Mac, agenda utama adalah melawat ke pulau Sapi. Ada byk pulau boleh dilawati di Taman Tunku Abdul Rahman, Sabah... ada Pulau Sapi, Gaya, Mamutik, Manukan, Sulug... Tak berniat utk island hopping pun... Saya mmg target nak ke Sapi shj sbb nak gi sea walking! Sangat2 teruja utk berjalan di dasar laut.... hokeh.

Hajat saya sebelum menutup mata (hehehe), selain dari keperluan pengisian spiritual.... saya nak la masuk dlm laut... ala2 diving. Tapi, nak dive.... nak kena ada lesen... Sbl ada lesen, nak kena belajar... Sebelum belajar, nak kena `boleh' berenang (ye ke? tibai la...).... Mana saya ada masa nak buat semua tu... tak sanggup pakai swimming suit yg melekat ketat kat badan dan hangkut tong gas kat blakang. Pas tu, mcm la selalu nak ke laut.... mcm2 alasan la...

So, mcm mana nak merealisasikan impian saya tuh? Cara tersenang adalah sea walking. Cara mudah... tak yah lesen2 bagai, tak yah pakai baju ketat... dan selamat (insyaAllah)... Asalkan merasa, dah memadai.... syukur alhamdulillah. Selain itu, boleh berangan2 nak kelihatan spt angkasawan sbb nak kena pakai helmet.

Saya tanya anak2... ada brannn? Hohoho... hanya Erin dan kakak je yg nak... Dania tak mau. Puas la saya pujuk, dia tak mau gak. So, abg kena la teman dia main2 kat pantai je. Saya mcm tak caya je Erin nak ikut sbb kecik lagi... (Kalau tak silap, umur minimum 7 thn kot).W/pun dia dah melebihi 7 thn (skang 8 thn), tapi... adakah dia sungguh2 nak masuk dlm laut? Beraninya diaaaa...

Ajak mak skali... mak kata, tak yah la... nnt, sape nak jaga barang? Hmmmm... Mak terror berenang. Saya?

So, keluar pepagi dan sarapan kat Jesselton Port. Hmm... ok jugak la.. Satu yg saya notis, makanan di sini, sudah improve la... Kalau dulu2, rasa kurreengg sikit... jauh beza dgn Semenanjung... setakat boleh telan je... Sarawak pun gitu. Tapi, kini dah semakin bagus!

Lepas sarapan, beli tiket dulu. Mcm2 tiket nak kena beli daaa..... Boat transfers RM23/pax (hanya ke Sapi shj), conservation fee RM3/pax, terminal fee RM7.20/pax, sea walking RM180/pax. Oh ye... kalau nak buat sea walking, kena beli tiket kat jeti dulu. Kat pulau tak de jual tiket. Sampai jeti Sapi, kena byr lagi.... mcm2 byr.

Gambar wajib 1... naik bot.

Cantiknya... mcm autumn lak

Ikan bilis ke ni?

Gambar wajib 2: Dah sampai jeti Sapi




Sangat2 jernih airnya...

Pukul 10 kena kumpul kat pejabat operasi Sea Walking untuk briefing dulu. Kat sini, kami diberi taklimat ringkas mengenai isyarat tangan asas untuk memudahkan komunikasi di dasar laut, teknik-teknik berjalan dan langkah-langkah kecemasan.

Aikkk... hanya ada kami bertiga (saya, kakak dan Erin) dan sepasang pasangan hmmm mungkin dari Korea. Huh... biar betul. Knape tak ramai nak pegi? Hati mcm gundah gulana skett tp kontrol macho depan anak2. Saya asyik bagi semangat je kat Erin supaya dia tak de perasaan berbelah bhg. Kalau tgk dari air muka dia... ada cam muka neves. Saya letak tgn kat dada dia.... ada mcm debaran.... tapi, agaknya... dia ttp nak buktikan kat Dania yg dia mmg berani. Saya pulak yg risau terlebih.

Selesai taklimat, kami di bawa ke pelantar sea walking dgn menaiki bot lagi. Sampai situ... baru kami nampak org2 lain... Owh, ramai lagi rupanya.... Ada disediakan kasut khas utk dipakai masuk ke dasar laut nnt.

Hati mula teruja dan berdebar2 lak.... Tapi ai ttp menten cool! Risau gak kot2 Erin ubah fikiran last minute.... Risau gak kot apa2 jadi kat bwh tu, kan... Dah la abg tak de... Sape nak tolong pegangkan dia masa turun nnt? Haih... mcm2 saya pikir. Masa briefing td, dorang ada ckp... jgn risaukan Erin tu. Akan ada juruselam yg terlatih yg akan tolong jaga dia, tolong turunkan dia.... Tapi, saya ttp pikir juga... Hati seorang ibu, kaannn....

Turun ke dasar laut kena one by one... by group gak. Group saya dlm 8 org... each group dlm 1/2 jam kat bwh sana. Masa kaki dah jejak ke tangga turun, baru dipakaikan helmet angkasawan tu. Helmet tu, disarungkan terus ke kepala kita. Berat helmet 35kg... bunyi cam berat je, kan... tapi, masuk dlm air tak rasa berat pun... helmet tu akan float sbb ada oksigen didlmnya dan oksigen dlm helmet tu yg menghalang air drp masuk ke muka kita. Ada salur yg bekalkan oksigen dari atas pelantar.

Antara kami bertiga, saya yg turun dulu. Masa saya turun ke dasar tu, serius gemuruh hokeh! Yg saya pikir hanyalah Erin aje... Sdgkan saya sendiri dah gemuruh ya amat, Erin mcm mana pula nnt. Saya tak risaukan kakak sgt sbb dia dah besar. Tangga dia pulak bukan jenis tangga yg tetap tp tangga yg menggapai2 melayang2.... ala2 tali gitu. Rasa mcm terbuai2 jek! Sampai bwh, saya dipimpin ke arah trek yg bertali dlm laut tu. Tali tu utk kita senang nak kontrol badan... kot la terhuyung hayang di pukul arus.

Masa kat dlm tu... serius saya tak berani nak toleh kiri kanan blakang (depan, saya berani la.. kuikuikui)... sbb takut air masuk dlm helmet... kah..kah..kah. Tapi, saya ttp risaukan Erin. Erin turun selepas saya. Bila agak2 dia turun, saya toleh la blakang dan cepat2 saya capai tgn dia... kononnya nak bg dia rasa selamat gitteww... ~ owh, kenapa tetiba saya rasa sgt details cerita saya...~

Daannn.... saya rasa sgt lega bila melihat Erin tersenyum dari sebalik cermin helmet.

Diikuti oleh kakak turun... dan yang lain2... Akhirnya, kami semua dah berada di dasar laut. Dah rasa selesa dgn helmet tu... cuma, mcm biasa pasti ada pressure kat telinga kan...

Wow! Sangat2 chantek.... Subhanallah... sesuatu yg tak pernah saya terpikir utk lakukan. Sangat teruja dengan kehadiran makhluk Allah yg berwarna warni, comel2 dan bebas berenang mengerumuni kami semua. Selama ni tgk dlm tv je... dan sgt2 jeles sbb tak berpeluang nak buat. Bohonglah kalau saya kata saya tak terpikir pasal jerung pada masa tu... hehehe. Juruselam ni akan sentiasa menemani kita... dan sentiasa tolong `jaga'kan Erin. (ada bbrp org divers)

Hmmmm... kalau ada `divers' yg baca cerita saya ni, mesti dorang senyum menyimpul2 dgn ke`jakun'an saya.

Tapi... saya ttp tak berani nak gerak ke hulu ke hilir sbb...
1. Org kiri kanan kami pun tak gerak2... tak berani nak memandai2 memintas
2. Asyik tgk juruselam tu mengumpan ikan2 comel tu dgn mknn
3. TAK BERANI.

Sambil kita menikmati pemandangan `mahal' ni, sambil tu dorang akan merakankan video dan tangkap gambar kita. Harga RM180/pax tadi dah termasuk semua tu....



Ada byk sgt nemo bermain2 keluar masuk dlm coral yg sgt2 lembut tu

1/2 jam kemudian, kami naik semula ke permukaan laut dgn perasaan yg puas hati dan saya sgt2 kagum dgn keberanian Erin. Syabbas beteh!

Dannnn... kami join Dania yg mandi manda di pantai.....


Janji dgn comp. boat (oops! dengan pekerja company boat) untuk pick up kol 2pm. Dorang sgt flexible, actually.... masa boleh adjust tp kena inform awal2 la... kalau tak, akan menyusahkan org la. Tepat kol 2, kami dah bersiap sedia menunggu.



Ke Pulau Manukan dulu, jemput penumpang lain.

Dan, akhirnya sampai semula ke Jesselton.


Dan perut mula berkeroncong.... Singgah makan di Restoran Nasi Padang Ibu... dekat jeti tu jugak. Restorannya selesa dan ada byk pilihan. Rasa pun sedap.





Pas tu, pegi ke pasar Filipina. Dah brapa hari di Sabah, baru hari ni ke sini.... ye la, bila pulak masanya kan... Anak2 pun, dah brapa kali ajak pegi cari souvenir utk cikgu dan kwn2. Sebenarnya, ke pasar Filipina tak de dlm agenda saya hari ni. Memandangkan dah ada dekat2 area situ dan masa pun masih ok... maka, saya bawak je singgah ke sini. Tapi, sekejap je la... nak ngejar waktu solat lagi.



Sila pandang2 aje ye... jgn beli dulu. Survey je dulu apa nak.


Hari ni 12 Mac, birthday Dania. Balik bilik, mlm keluar ke mall cari kek. Mmg tanak beli one whole cake sbb takut tak habis. Oh ye.. fridge tak disediakan dlm bilik... kalau tak abih nak simpan mana.... Beli campur2, so boleh pelbagaikan rasa.



Pas tu, keluar balik.... pi pasar mlm lak...