Saturday, April 21, 2012

Hari Keempat.. Kelima di KK, Sabah

Assalamualaikum.... 

Hari ke 4 di KK, bersamaan 13 Mac 2012 ~ Apa atur cara hari ni? Free n easy... Check out dari Tune Hotel, KK.. pas tu jln2 mana suka. Saya cadangkan pergi ke Cultural Village (ada bbrp tempat), tapi Dania nak melawat muzium... Ouch! Saya kurreenngg sikit la ngan muzium ni. Tapi disebabkan Dania, ai follow...

Di Tune Hotel's Lobby.... tengah check out
Selesai check out, kami beli breakfast di kedai tepi hotel.. mcm2 ada dan harganya pun sgt2 reasonable. Kamera tersangkut di bahu saya, tetiba adik2 ni beria2 suruh saya ambil gambar dorang... Alahai, bukannya saya tak nak tapi tgn saya penuh dgn bungkusan makanan, cam mana nak pegang kamera lagi.

Saya kata la... tgn saya penuh (byk benor kamu soping makanan ek?), susah nak pegang kamera. Tapi dorang ttp beria2 soh saya tangkap gambar... Katanya, mintak tunjukkan gambar dorang ni kat KL. Hehehehe... tak sampai hati la pulak saya dengar. Akhirnya, setelah susah payah.... jadiklah gambar cam kat bwh ni... dan saya dah tunaikan hajat depa2 ni....
Tat Tadaaaaaa........
Lepas breakfast, kami pegi ke Signal Hill... Tak de la tinggi mana pun, tapi boleh tengok view KK city dan laut semua... Sangat cantik... Mavelos batcha! 


Signal Hill ni, adalah tempat tertinggi di KK. Di area ni, ada rumah2 besar dan kondo yg cantik2...                                                                                                                                                                                                                        
KK City
                                                                                                          


                                                                                                          

Lepas tu... kami pegi ke Muzium Tamadun Islam, Sabah. Harga tiket RM2 dan percuma utk kanak2. Kalau umur 55 dan ke atas pun percuma. Kat dalamnya, dipamerkan replika pedang2 sahabat Rasulullah, Al Quran cetakan tangan dsb.... tak leh tangkap gambar.. :(

Berdekatan muzium ni, ada Muzium Sabah.... besaarrr... boleh guna tiket yang sama utk masuk. Tak yah beli lagi... Tetap juga tak leh tangkap gambar.                                    
        
Tak leh snap gambar kat dlm... snap kat luar aje la..
Kat dalam ni, ada dipamerkan rangka ikan paus (Bryde's Whale) yg sanggaatt besar... Panjangnya 18.6m, dijumpai mati terdampar di Pulau Gaya, 2006.   
                 
Besarnyaaaaa....
                                                                                                                                                                  
Depan Muzium
Berehat sebentar
Seswai ngan Erin
Kendian..... pi lepak2.. mkn2.. minum2 di pantai Tanjung Aru. Pantainya cantik, tapi nak masuk kedai makan ada bawwww skett... kedai makannya, ok.                                                                                                                         


                                                                                                        



Dah kenyang di Tanjung Rhu, baru pi hotel Le Meridien utk check in. Masa tu dah kol 5.45 kot. Disebabkan hotel ni mahal, sewa sebilik je... sumbat semua org. Saya dah byk kali stay kat sini (sbb keroje) dan now nak bg anak2 pulak rasa dok sini. Semalam cukuplah..... asalkan dorang enjoy. 



Dok sini sangat best, sbb bilik cantik n selesa... sgt2 berdekatan dgn tempat makan, shopping (souvenirs)... dekat ngan pasar segar lagi. Harganya murah dan sgt2 fresh. Dolu2, ada gak saya beli mknn laut then pack bwk balik, tapi la ni... dah tak kose dah. 



Saya ambik bilik facing sea-view.... Subhanallah, Al Baqarah ayat 117:


"Allah jualah yang menciptakan langit dan bumi (dengan segala keindahannya) dan apabila Ia berkehendakkan (untuk menjadikan) sesuatu, maka Ia hanya berfirman kepadanya: "Jadilah engkau!" Lalu menjadilah ia"

Thru the window
Malamnya pulak, apa lagi... pekena sea food lerrr... seberang hotel aje. Byk sangat kedai sampai confuse nak dok kat mana.
Deretan warung sea food


                                                                                          
Pemandangan di waktu pagi


Kawasan mkn2 mlm tadi dah di`clear'kan... ada pulak kami nampak sorang minah salleh tgh sun bathing kat tepi tembok tepi laut tu.... eeiuuuwwwww...... 



Untuk hari terakhir ni, barulah anakanda 2 org ni terjun kolam (hotel sbl2 ni tak de kolam).

                                                                                                                         


Kami check out tepat kol 12.30... tak tuju airport dulu, tapi terus ke Kg. Tanjung Aru Baru..... Jln2 lagi tengok floating village, manfaatkan masa yg ada. Flight kol 3.30 (klu x silap). Ia terletak berhampiran dgn Sutera Harbour, on the way to airport. 








Akhirnya, tiba masa utk pulang....
Pulang... marilah pulang.. marilah pulang... bersama-sama...

Alhamdulillah...

3 comments:

Chekpid said...

best nya kak. adventurous (betul ke eja tu...hihihiii)

Akak byk penglaaman buat site visit, sebab tu kreatif bila bawa anak2...

wish turn saya & family akan sampai. btw gambar dari bilik hotel tu sangat cantik. subhanallah....kunfayakun.

Kherun said...

chek pid... setiap kali pi tempat yg best2 atau mkn best2 tanpa familiku sayang, akak pasti berniat nak bw mereka bersama suatu hari nnt... merasa apa yg akak dah rasa (yg best2 je la)...

Anonymous said...

Ni kali lah