Thursday, July 5, 2012

Jejak Kasih

Assalamualaikum...

Hari tu, 1 Julai 2012 (Ahad)... kami ke Seberang Jaya, P.Pinang ada hal sikit. Esoknya ~ Isnin, kami memontengkan sekolah anak2. Hiks!

On the way ke utara, kami singgah Ipoh untuk berjumpa Kak Nor dan Abg Lan... rakan haji yg kami rindui. Mulanya, saya ingat nak dtg mengejut sbbnya tak nak menyusahkan mereka. Ye la, kalau inform awal2 kang, susah payah lak K.Nor nak masak2. Tapi.... kalau tak inform kang, kot dorang tak de rumah. Mcm2 la saya pikir... nak call ke tak nak? Elok2 saya nak buat surprise kang, saya balik yg surprise if dorang tak dak rumah... tak haru? Pikir punya pikir, elok la saya call. 

Happy je K.Nor bila tau saya nak dtg. Mulanya, dia jemput kami dtg rumahnya utk makan mee udang pada 14 Julai 2012 ni... saya pernah cerita di sini (Yang Mana Satu). Bersemangat saya nak dtg. Tapi, tiba2 ada hal lain pulak. So, saya mengambil kesempatan ini utk menziarahi beliau.... tapi, mendahului yg lain la pulak.

Saya juga berhajat nak singgah rumah Mak Cik Ani dan Pak Aziz, roomate di Mekah (Makcik Ani je, Pakcik Aziz taaakkkk). Pakcik Aziz roomate abg. Rumahnya di Ipoh jugak. Masa di Mekah, nama Makcik Ani saya dah transform jadi Makcik Annie... hehehe. Tapi... beliau tak de kat rumah. Kat Mekah dulu, dgn Makcik Annie la yg plg byk saya bergurau senda..... Owh, rindunya masa2 tu.....

Berbalik kpd cerita K.Nor..... Rupa2nya, Kak Nor dah siap masak mee udang... Alhamdulillah, rezeki kami utk merasa mee udang Kak Nor. Layanan tuan rumah, sangat2 superb!!! Terima kasih pada K.Nor dan Abg Lan, tuan rumah yang sangat2 baik hati.

Bergambar bersama mak saya dan mak K.Nor
Lepas tu, kami sambung perjalanan ke Seberang Jaya. Tergerak pulak hati nak call Pak Mad dan Makcik Marina. Nama makcik Marina pulak, saya dah transform jadi makcik Mary.... Hehehehe... makcik Mary 61 thn, makcik Annie pulak  63 thn. Kedua2nya roomate saya.... w/pun dah pangkat makcik2 dan jarak umur hampir 2x ganda, mereka sangat2 understanding. Mcm2 benda kitorang cerita, gurau senda.... makcik2 ni pun, bukan main kelakar dan sporting....

Alhamdulillah... Pak Mad dan makcik Mary ada kat rumah. Dgn bantuan GPS, senang aje nak cari rumah mereka. Seronoknya kami dapat berjumpa semula....... Beria2 Pak Mad suruh dtg semula keesokan harinya utk mkn tengah hari. Saya pulak.... beria2 menolak dgn cara baik... sbb tak nak dorang susah..... Tak sampai hati saya tengok makcik Mary nak bersusah payah masak... beliau sendiri, bergerak dgn susah payah sbb kesihatan yg kurang memuaskan....

@ rumah Pak Mad & Makcik Marina
Bila nak bertolak balik, ntah kali ke berapa Pak Mad memujuk lagi utk singgah lunch esok... Allah, kami sungguh2 tak mahu menyusahkan makcik Mary.... Bila Pak Mad bersalaman dgn abg, saya lihat matanya bergenang dan merah.... Saya kira, beliau tersangat gembira dgn kehadiran kami sekeluarga,

Saya rindu mereka semua.. Saya rindu
Psst: Makcik Annie yg duduk sebelah saya dan bertelekung 
Allah.... semoga persahabatan ini kekal dunia akhirat. Amin.

No comments: