Wednesday, July 18, 2012

RELA Sekolah

Assalamualaikum...

Hari ini saya cuti sbb mak ada appointment kat GH. Bukan saya pergi teman mak tapi sbb ambik alih jaga anak sendiri. Mak Su (adik mak) yg teman mak. 

Bila dah beres semua kerja, dah masak, dah mkn, htr anak2 ke sekolah segala bagai, saya marathon update blog. Ni yg saya update hari ni.
  1. Untungnya MBA
  2. Super Spontan Gathering
  3. Ganu Kittew
Yang ni last for today.

Nak cerita pasal Rela sekolah. Baca betul2 ye... bukan rela ke sekolah tapi sekolah punya Rela.

Semenjak 2 menjak ni, saya selalu nampak seseorang yg memakai uniform Rela di Sek Keb Tmn Melawati (2). Saya nampak waktu pagi, iaitu waktu htr Dania ke sekolah (sbl pergi office) dan waktu petang iaitu waktu jemput Erin dan kakak. Tapi, kat sekolah kakak... tak de pulak abg Rela ni.

Saya nak tau kenapa dia ada berdiri tercongok kat situ, pernah berlaku kejadian buruk ke kat sekolah ni? Tp mcm mana saya nak tanya dia? Turun keta dan terus pi tanya? Haih.... terkezzuuttt pulak abg Rela tu.... eh, adik Rela tu.

Atau mmg saya yg tertinggal ketapi? Ada ke berita terkini yg cerita pasal pasukan Rela bertugas di sekolah? Ntah, saya tak perasan pulak.

Dannnn.................. hari ni kan saya cuti. Saya htr Erin dan kakak ke sekolah tengahari ni. Lepas turunkan kakak, saya htr Erin ke sekolah dan tunggu Dania keluar sekolah pulak. Sambil saya tunggu2 tu... mata saya terpandang adik Rela yg berspek itam tu. Dia pun terpandang kat saya dan kami sama2 berpandangan.... hehehehe.

Saya senyum kat dia, dia pun senyum kat saya... 

Apa lagi, saya pun panggil la dia dan borak2 ngan dia....

Rupa2nya, mmg dia ditugaskan jaga kat situ (sekolah). KDN minta anggota Rela jaga keselamatan budak2 sekolah (primary shj) especially time balik sekolah. Lagi pulak kalau parents/van skolah lambat ambik budak2 ni. 

Dia pun bukannya sentiasa kat situ... seolah2 kerja shift lah.... time budak2 masuk sekolah pagi, time tengahari (budak balik dan dtg sekolah) dan time budak balik petang. Selain dari waktu tu dia dok rumah. 

Saya: Dah ada kejadian buruk ke kat sekolah ni?
Adik Rela: Tak de kak, tapi kat sekolah XXX dah ada budak kena culik. Kat sekolah XXX pun ada. Tu yang kitorang kena jaga ni.
Saya: Hari tu, akak nampak Rela yg jaga kat sini... kurus sikit.
Adik Rela: Owh, dia tu dah transfer ke skolah XXX
Saya: Setiap sekolah rendah ada org jaga ke?
Adik Rela: Tak, ada sekolah yg tak nak. 

Saya pun berfikir.... kenapa ye sekolah tu tak nak? Saya tak dpt cari jawapannya. Lepas tu, saya sambung tanya lagi....

Saya: Sampai bila jaga sekolah mcm ni?
Adik Rela: Sampai KDN arahkan berhenti...
Saya: Kerja ni je ke? (Isk! Sebok pulak saya ni).
Adik Rela: Taaaakkkkk. Mlm jd polis bantuan kat KL Sentral. 
Saya: Rajin adik keje... (sambung saya lagi)
Adik Rela: Hehehe... kena carik duit lebih kaaakkk, thn dpn nak kawen
Saya: Owh.... keje baik2 ye dik...
Adik Rela: Kak! Akak ambik no. hp saya ni. Kalau apa2 hal akak call aje saya. Kalau akak lambat sampai ke, apa ke... akak call aje saya. Saya bleh tolong tengokkan anak2 akak.

Maka saya pun bertukar2 nombor tepon ngan adik Rela.

Hmmm... bagus KDN buat cenggini. Sebelum2 ni, saya selalu susah hati bila lambat sampai sekolah jemput anak. Ye la... kadang2 jln jem tak hengat, hujan lebat.... kebarangkalian utk lewat tu amat tinggi. Harap2nya, dgn usaha murni KDN ni dapat mengelakkan kejadian yang tak diingini berlaku kpd anak2 kesayangan kita.

Alhamdulillah...


1 comment:

mama4A's said...

bagusnya! saya rasa semua sekolah kena ada.. saya pun risau bila terlambat smpi sekolah amik budak2..

smlm terlewat 10 minit.. sekolah dh lengang... aina ngan yaya (anak jiran) setia tunggu tepi pagar sekolah. bila sy smpi terus aina ckp "mama, td ada abg naik lori tu panggil2.. ckp hai adik.." huhu takotnya sy dengar.

mudahan kita semua sentiasa dilindungiNya.. aminn..