Friday, August 31, 2012

Eid Mubarak!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... Syawal tiba lagi. Bulan haji muncul kembali..... Dengan ikhlas dan suci hati, kami sekeluarga memohon ampun dan maaf jika ada salah dan silap dalam tutur kata dan tingkah laku yang telah menyinggung kalian... samada secara sengaja mahupun tak sengaja. Mohon juga dihalalkan segala makan dan minum. Maafkanlah kami.... 

Seperti biasa, lepas solat sunat hari raya di MBA... sesi bergambar sekeluarga pun bermula. Tahun ni, bertema merah. 


Cepat2.... ambik tempat masing2

Ready!

Selamat Hari Raya

Syukur Alhamduillah

Lepas sesi bergambar, kami berkemas2 balik ke kampung... dari hari Ahad (19/8/2012) hingga Khamis (23/8/2012). Hari Jumaat, saya ke JPA... ambik surat kelulusan CBBPDB (paham ke?). Then... hari Sabtu, Ahad... bersambung ke this weekend, rumah kami tak putus2 dikunjungi saudara mara. Alhamdulillah.... Terima kasih sangat....


Yap dan Angah Yati

Bersama sepupu dan anak buah

Meja dah tak muat

Jemput makan... 

Didi n family
  
Sempat solat berjemaah dan bertahlil

Bersama sepupu saya - anak2 perempuan arwah mak lang (kakak mak)

Mak tak sempat bukak telekung lagi

Bang Ngah dan Bang Lang

Along dan Bang Long - persiapan utk ke Ireland

Kak Teh n famili

Abg Nurul n famili

Bang Ngah Pi'ie n famili

Dania, Erin dan A'in

Smile!

Bersama Along Ina dan Kak Lang dan suami masing2

Once again, Smile!

Saya, Kak Lang dan Along Ina

Ingat lagi cerita saya pasal sepupu saya ni - Kak Lang? Saya pernah cerita di Allah, sembuhkan dia. Alhamdulillah, kesihatannya bertambah baik setelah berubat dengan seorang imam di Melaka (selama bbrp hari).... Walaupun, sakitnya masih dtg... tapi tak la sehebat sebelumnya. InsyaAllah, dengan izin Allah... semuanya akan kembali seperti sedia kala. Sungguh kurus dia skg ni.... 3 bulan lebih menderita....


Bang Pudin n famili

Kak Ros dan famili

Angah Aya dan famili dan menantusss

Abg Megat dan famili

Kak Bad dan suami

Kak Hawa dan mak. Abg Nuar (hubby kak hawa x dtg)

Zai dan anak2

Ain dan bakal

Mak dan Mak Teh

Ada lagi... tak larat nak masukkan semua. 

Bagi saya, apa yg penting kerjasama... eh, bukan! Apa yg penting adalah jalinan persaudaraan dan persahabatan yang rapat.... yang sentiasa hidup segar. Amalan ziarah, mampu memperkukuh ukhwah..... punyai banyak hikmah dan kelebihan dalam merapatkan ikatan persaudaraan dan juga persahabatan. 

Kami tak berziarah ke? Of kos ade..... tapi, tak bergambar pun... Segan pulak nak menggendong kamera bagak ni ke hulu ke hilir.... Tapi, ada gak yg bawak... Yg mana ada, nnt saya post kan entry baru.

Daaaaa......


Friday, August 10, 2012

Ramadhan dan MBA

Assalamualaikum....

Tradisi setiap tahun (dalam Bulan Ramadhan), saya pasti memperuntukkan at least - sekali untuk berbuka puasa di luar dan favourite place adalah di Tupai2. Tapi, tahun ni saya berazam untuk tidak berbuka puasa di luar kerana tak mahu ketinggalan solat Maghrib/Isyak dan tarawikh berjemaah di masjid.

Dania dah start tanya.... tahun ni kita tak buka puasa kat luar ke? Saya jawab dengan baik.... saya bagi alasan yg sama. Alhamdulillah... anak2 semua ok.

Biasanya, kami berbuka puasa di masjid pada setiap Jumaat, Sabtu dan Ahad. Sangat best sbb selain dari tarawikh dan Isyak, Maghrib pun dapat berjemaah. Hari2 lain.... kami buka posa kat rumah dan tarawikh/Isyak di masjid. Anak2 tak ikut skali sbb kena buat kerja sekolah...

Alhamdulillah, setakat ni.... setiap hari ada majlis buka puasa kat masjid.Ada je yg sponsor... Makanan ditempah dari caterer yg berbeza2. Khemah pun dah menetap sebulan depan perkarangan masjid.... disediakan khusus untuk buka puasa. Lebih panjaaaang dari khemah org kawen.



Lauk dan kuih, mcm2 ada. Biasanya, jemaah buka puasa dgn kuih muih dulu (tapi kadang2 makanan sgt pelbagai - mcm potluck). Lepas tu solat Maghrib... then baru makan nasi. Syukur... menunya sedap2. Kalau ada lebihan, siap dibungkus lagi untuk jemaah bawa pulang.

Tuuuu... belum cerita pasal moreh lagi... Morehnya pun, meriah. Mlm tadi, ada laksa... semalam, mee kari. Kalau ada qiamullail.... sahur juga disediakan.

Allah.... murahnya rezeki MBA.

Solat juga selesa sbb masjid fully `ekon'. Anak2 jemaah pun tak berlari2... tak buat bising... sebab....



Kat masjid ada disediakan bilik aktiviti kanak-kanak berumur 5 - 10 tahun. Ada mcm2 aktiviti spt mewarna, melukis, bercerita dll. Siap ada penjaga lagi. Tujuan utama..... supaya anak2 ini tak buat bising dalam masjid dan ganggu jemaah bersolat. Cara ni juga boleh menggalakkan anak2 ini dtg ke masjid dan secara tak langsung, parents pun boleh solat dengan tenang.....




Alhamdulillah... tahniah kepada j/k MBA

Thursday, August 2, 2012

15 Tahun Bersama

Assalamualaikum...


Alhamdulillah.... dah genap 15 tahun usia perkahwinan kami... Seperti kebiasaannya dan ntah yang ke berapa kali ntah.... saya lupa. Ye! Saya lupa! Tahun lepas pun, cerita saya sama je... Saya bukan tak ingat... saya biasanya ingat bbrp hari sbl hari kejadian. Tapi, bila hari sebetulnya... saya lupa. 

Abg? Setakat ni.... tak pernah lupa lagi. Pernah dulu, bbrp tahun dulu.... saya ada visit ke Sabah pada hari anniversary. Sampai hotel.... bila bukak beg, saya nampak ada kad. Rupa2nya... kad anniversary. Menggelabah tak ingat sbb rasa bersalah.

Masalahnya.... tiap2 tahun mcm tu.... Hmm, adakah ini dinamakan saling melengkapi??? Ye... nampaknya mcm tu la. Ini la yg dinamakan keserasian... (iyola tu).

Tak pe la banggg... though ai didn't give u anything, ai dedicate this song for you dear..... For The Rest Of My Life

Maha suci Tuhan yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan; sama ada dari yang ditumbuhkan oleh bumi, atau dari diri mereka, ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya (Yaasin, ayat 36)