Saturday, September 29, 2012

Budget 2013: Apa Yang Menarik Perhatian Saya

Assalamualaikum...

Tak pernah saya nak menulis pasal belanjawan.... tapi, belanjawan kali ni, nampak cam menarik. Sebagai rakyat biasa, fokus utama... haruslah Fokus 5: Mensejahterakan Rakyat.


Yang saya suke...... yang direct kena pada saya lah. 
  1. Bonus - 1.5 bulan gaji... yang ni, semua penjawat awam dapat manfaatnya... mesti lah semua org suka, kan. Rasanya.... tak pernah dapat bonus lebih dari sebulan. Allah... berkatilah rezeki ini. Jom kita tingkatkan sedekah kepada yang memerlukan. Jom kita tingkatkan saham akhirat... Jom wakaf!
  2. Kadar cukai pendapatan diturunkan 1 mata peratusan... alhamdulillah. Jom tingkatkan amaun zakat!
  3. Program bantuan sekolah ~ RM100 kepada pelajar sekolah.
  4. Program Baucar Buku 1Malaysia ~ Alhamdulillah, RM250 kepada student cam saya... hik..hik..hik..
  5. Pelepasan cukai SSPN naik dari RM3K ke RM6K.... jom tingkatkan caruman SSPN!

Satu lagi.... syukur... Kerajaan beri kemudahan kepada pencarum KWSP yang ingin melaksanakan Rukun Ke 5. Boleh buat pengeluaran di akaun 2 (max RM3,000) bagi jemaah muassasah. Allah... Allah... semoga lebih ramai berpeluang mengunjungi Baitullah. 

Hmmm... mana Kerajaan dpt duit byk2 ni ye.... hutang negara meningkatkah?

Tuesday, September 25, 2012

So Long MQA, Hi UKM

Assalamualaikum...

Rasa cam lama je tak update, padahal baru 2 minggu. Mcm2  perkara terjadi dlm 2 minggu ni... Perkara yang paling signifikan adalah..... officially, saya dah cuti dari bekerja sepenuh masa mulai 10/9/2012. Sekarang, saya jadi pelajar sepenuh masa. Alhamdulillah... Terima kasih Allah, terima kasih MQA, terima kasih JPA....

So long MQA, Hi UKM.

Saya sambung Master... Tak sangka... umur dah dekat 40 thn, tapi ada rezeki utk sambung belajar... Allah...  Allah... Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu yang hendak kamu dustakan

Saya mohon bidang psikologi kaunseling... alhamdulillah, dapat! Tapi... 1st degree saya dlm bidang finance.  Kebanyakan U meletakkan syarat - perlu ada 1st degree in kaunseling or experience or work related. Saya tak de. 

Alhamdulillah, UKM terima permohonan saya.... Tapi........ sbl tu, Dr. Nasruddin (penyelaras program) dah call saya... Katanya.... kursus ni berat... saya kena ambik xtra 8 subjects as a prerequisite sbb saya tak de basic kaunseling. Tempohnya... extra 1 thn. So, duration in total... 2.5 thn. Owh... saya pun counter check la dgn JPA... ok ke? JPA kata.... ok, memang cam tu for those yg tak de basic counselling. So, saya pun proceed. Hmmm... adakah saya nnt kena join class u/grad? 

Tapi... saya ada masalah lain. Saya risau nak drive... tolong! Saya jarang drive.... Pergi balik office dgn abg. Masuk kereta je... otomatik terus ngantuk dan tido. Tak boleh nak control unless abg ajak borak2. Kalau topiknya interesting, `jaga'lah mata saya. Kalau topicnya bowink.... ckp sensorang la abg nampaknya... keh..keh..keh... Selalu saya pesan ngan abg... Kalau berenti isik minyak, jgn lupa kunci pintu keta. Tak pasal2 ada org bawak saya lari kang.... hahahahaha.... 

Selain itu, saya sering mengantuk masa drive. Selalu tersengguk! Saya sebenarnya pengidap sleep apnea yg kronik. Tu sbb saya senang tertidur. Tidur mlm saya tak berkualiti. Saya dah pernah buat sleep study....  Dr tu kata, saya juara carta.... Oh Allah, lindungilah saya....

Sbl ni, pernah saya ajak abg... jom pindah dok Bangi! Melampau.... Tapi, saya fikir... susah payah nak tukar sekolah anak2... Dah la tu, next year kakak nak PMR. Maka... tak jadi lah. Pas tu saya fikir, biar saya cari bilik sewa je lah. Alhamdulillah.... akhirnya, saya dapat sewa bilik di Kolej Pendeta Za'ba, UKM. Makanya.... 

1st day... 10/9 start briefing. TQ abg sbb ambik cuti, tolong htrkan saya. Sepanjang pagi... taklimat di Pusat Pengurusan Siswazah (PPS). Punyalah fennnuuhhh dewan. Saya pun musykil... dorang ni tak bajet ke brp org yg attend... sbb student melimpah ruah keluar dari isi perut dewan. Tak lama lepas tu, ada announcement... `perhatian kepada tuan/puan yang bukan sepatunya berada di sini'. Owh, agak saya... pasti ada `pengiring' pelajar yg turut sama mahu dgr taklimat. Tapi... tak de sorang pun keluar. `Pengiring' saya tak masuk dewan....

Sepanjang petang, taklimat di fakulti. Masa taklimat, kami dimaklumkan.... bahawa... banyak sungguh permohonan utk course psikologi kaunseling. Dorang tak letak pra-syarat, so.... berdedai2 lah permohonan masuk (unlike others U). So, dorang ambik 45 calon terbaik (ye la tu... tataw terbaik dr segi apa...). Ada bbrp org yg saya jumpa... kata mereka... mereka apply psikologi kaunseling, tapi dpt course lain. Allah... syukur, saya dapat course pilihan saya sendiri.

Out of 45, hampir 25 org kena ambik 8 subjek prasyarat cam saya. Hohoho... saya tak keseorangan. Saya juga jumpa 5 org yg sekelas QA dgn saya @ INTAN dulu.

Boring,kan... entry tak de gambar. BB saya kan dah hilang... susah saya nak tangkap gambar bila2 masa yg saya suka. Saya beli hp chokia je menggantikan BB... tak best nak tangkap gambar. So, saya pinjam gambar dari blog repoh.blogspot.com. Itupun gambar lama....

FSSK

View dari bilik kuliah
Keesokannya, 11/9.. dah start kuliah Psikologi Sosial (2-5pm). Saya bertolak dari rumah aje sbb bilik `hostel' tak proper lagi. Btw, saya tak la 100% dok hostel... bergantung pd jadual kuliah. Drive ke UKM... ok... tapi, 2x saya tertido (kann saya dah kataaaaa....). Alhamdulillah, tak de apa2.... terkejut beruk sendiri2 je. 

Masa balik pulak.... jln nak keluar UKM punyalah jem. Kat hiway, utk elakkan ngantuk... saya bawak laju sikit (100 km/j)... Pas tu, cam terperasan ada lampu nyala kat tepi hiway... Aisey, dah terkena ke? Bila nak kluar hiway, boleh silap masuk simpang pulak tu (ok..ok... ni 1st time drive sendirik kat sini hokeh...). Patutnya saya masuk simpang ke Kuantan, tapi pi masuk simpang Cheras lak.... 

Apa lagi.... menempuh jem la saya.. Nasib baik jumpa jln keluar ke Sapura, Mines.. Tapi, kat mana nak u turn? Uish, adventure sungguh! Saya tgk lane kanan, keta jln cam laju je... saya pun masuk kanan. Elok je masuk kanan, baru nampak sign board u turn. Maka, saya pun masuk kiri balik. Haaaa.... abih makcik ni kena honk ngan mat2 motor. 

Dipendekkan cerita yg dah melalut2 ni, akhirnya... saya sampai rumah dgn selamat. Alhamdulillah. Esoknya, saya tak sesat lagi.....

OKlah... penat dah bercerita. Sambung lain kali....


Wednesday, September 12, 2012

Beraya Bersama Sahabat

Assalamualaikum...

Kali ni, cerita bergambar mengenai ziarah raya bersama sahabat2 yang sama2 direzekikan Allah untuk menunaikan haji pada tahun lepas.

2 Sept 2012, kami... iaitu saya, Kak Mar dan Kak Ainul berkumpul di rumah Ustazah Yati di Puncak Alam. MasyaAllah..... Jauhnya tempat tu. Tapi, memandangkan saya dari rumah sepupu saya - Kak Lang di Alam Budiman... makanya, tak terasa sangat kejauhannya.


Tgh skype dgn husband K.Yati, Dr. Rosli yg sedang bertugas di Lubnan

Bersama Dato' Mar, Ust. Yati dan K.Ainul

6 Sept, 2012...Shaha pula dtg rumah saya. Hari ni juga BB saya hilang di ofis. Cuai betul saya ni. Ni dah kali kedua saya kehilangan hp. Tak pe... bukan rezeki saya. Cumanya, saya ralat sbb kehilangan nombor2 yg dlm hp tu la. Dgn BB tu la saya captured gambar2 kenangan musim haji 1432H. Sangat sedddiiiiihhhhhhh....

Dan masa tu, perkara yg plg merisaukan saya adalah..... risau jika Shaha tak dpt contact saya. First time dtg sini, mesti dia tercari2 kan... Saya cuba call dia melalui no yg tertera dlm acc FBnye.. tp dah tak aktif. Akhirnya, saya teringat yg saya pernah tangkap gambar satu page yg memaparkan nama dan alamat bbrp org sahabat haji (ni kes malas nak tulis, maka... tangkap gambar je).

Malangnya, gambar tu pulak ada dlm BB saya yg hilang tu... Owh, tak pe... Dah save kesemua gambar tu dlm lap top usang saya nih. Dan... akhirnya... dapat juga saya menghubunginya...


Saya dan Shaha

Bersama 2 org putera Hjh Shaha dan Hj Zali... ada lagi 3 org
Yang bagusnya... semua masuk sekolah tahfiz
Saya terasa sangat kerdil....

8 Sept pula, Shaha jemput dtg rumahnya di Setapak Indah. Actually, ramai yg dtg di sebelah siang. Tapi, disebabkan saya ada urusan lain di UKM dan kakak pula bersekolah ptg... makanya, kami hanya sempat dtg selepas Maghrib. Di sana... Kak Ainul dan Kak Syikin dah siap sedia menunggu.... Makanan yg disediakan semuanya sedap2... 

Bersama Shaha, K.Ainul dan K.Syikin

Depan rumah Shaha

Ooopps... tambah satu lagi... Sebelum pergi rumah Shaha, saya singgah di rumah sahabat lama saya ~ Hawa. Suami Hawa sedang mengidap kanser paru2 yang dah merebak ke hati dan tulang. Allah.... hebatnya dugaannya. Dulu dah stop kimo, tapi kali ni sel kansernya dah kembali aktif. Dah la.... saya tak boleh citer lebih2, nanti saya pulak yg sedih lebih2....




Firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 153 yang bermaksud... ~ Wahai orang-orang yang beriman! Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Sungguh, Allah bersama orang-orang yang sabar ~

Dan seterusnya, Allah berfirman dalam surah Al-Baqarah ayat 155-156 yang bermaksud... ~ Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata inna lillah wa inna ilaihi rojiun (sesungguhnya kami milik Allah dan kepadaNyalah kami kembali)

Wahai diri.... muhasabah dan bersyukurlah atas setiap nikmat yang dikurniakanNya....


Friday, September 7, 2012

Updated: Bakal Tetamu Allah

Assalamualikum...

Sambungan dari TAHNIAH WAHAI SAHABAT!

Tahniah to Mawar and En Azman
Pssst: Baru diizinkan utk annouce
23 Ogos 2012 (Khamis)... saya masih bercuti raya. Saya received emel thru phone dari sahabat saya ni... attachmentnya adalah salinan surat jadual penerbangan. Allah.... terus mata saya berair... mengenangkan Kenangan Terindah saya. 

Saya imbas kembali.... Pada awalnya, segalanya kelihatan sukar dan mustahil baginya..... Saya cuba meyakinkannya bahawa Allah akan permudahkan segalanya, walaupun beliau sendiri sememangnya maklum.   Saya sendiri melalui banyak peristiwa yang tidak disangka2.. yang memudahkan segala urusan berkaitan persediaan mengerjakan haji. Semuanya atas kehendakNya jua. 

Masalah mahramnya juga selesai. Ditakdirkan bahawa beliau telah berjumpa dengan 2 orang saudara perempuan semasa kursus haji. Kedua2nya sedang membuat rayuan dengan TH untuk mengerjakan haji pada tahun ini. Salah seorang darinya juga berpengalaman dalam mengerjakan umrah dan haji. Ditakdirkan juga... beliau satu penerbangan dengan seorang yg amat2 kami kenali.

Allahuakhbar.... Maha hebatnya aturan yang Allah susunkan. Segala yang sukar menjadi mudah. Segala yang mustahil dapat diadaptasi dengan baik. Perasaan cemas berganti teruja. Mental dan fizikal, insyAllah cukup bersedia. 

Dan sekarang..... jadual penerbangan telah berada di tangannya.

Saya rindu..... Sungguh, saya rindu...