Tuesday, September 25, 2012

So Long MQA, Hi UKM

Assalamualaikum...

Rasa cam lama je tak update, padahal baru 2 minggu. Mcm2  perkara terjadi dlm 2 minggu ni... Perkara yang paling signifikan adalah..... officially, saya dah cuti dari bekerja sepenuh masa mulai 10/9/2012. Sekarang, saya jadi pelajar sepenuh masa. Alhamdulillah... Terima kasih Allah, terima kasih MQA, terima kasih JPA....

So long MQA, Hi UKM.

Saya sambung Master... Tak sangka... umur dah dekat 40 thn, tapi ada rezeki utk sambung belajar... Allah...  Allah... Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu yang hendak kamu dustakan

Saya mohon bidang psikologi kaunseling... alhamdulillah, dapat! Tapi... 1st degree saya dlm bidang finance.  Kebanyakan U meletakkan syarat - perlu ada 1st degree in kaunseling or experience or work related. Saya tak de. 

Alhamdulillah, UKM terima permohonan saya.... Tapi........ sbl tu, Dr. Nasruddin (penyelaras program) dah call saya... Katanya.... kursus ni berat... saya kena ambik xtra 8 subjects as a prerequisite sbb saya tak de basic kaunseling. Tempohnya... extra 1 thn. So, duration in total... 2.5 thn. Owh... saya pun counter check la dgn JPA... ok ke? JPA kata.... ok, memang cam tu for those yg tak de basic counselling. So, saya pun proceed. Hmmm... adakah saya nnt kena join class u/grad? 

Tapi... saya ada masalah lain. Saya risau nak drive... tolong! Saya jarang drive.... Pergi balik office dgn abg. Masuk kereta je... otomatik terus ngantuk dan tido. Tak boleh nak control unless abg ajak borak2. Kalau topiknya interesting, `jaga'lah mata saya. Kalau topicnya bowink.... ckp sensorang la abg nampaknya... keh..keh..keh... Selalu saya pesan ngan abg... Kalau berenti isik minyak, jgn lupa kunci pintu keta. Tak pasal2 ada org bawak saya lari kang.... hahahahaha.... 

Selain itu, saya sering mengantuk masa drive. Selalu tersengguk! Saya sebenarnya pengidap sleep apnea yg kronik. Tu sbb saya senang tertidur. Tidur mlm saya tak berkualiti. Saya dah pernah buat sleep study....  Dr tu kata, saya juara carta.... Oh Allah, lindungilah saya....

Sbl ni, pernah saya ajak abg... jom pindah dok Bangi! Melampau.... Tapi, saya fikir... susah payah nak tukar sekolah anak2... Dah la tu, next year kakak nak PMR. Maka... tak jadi lah. Pas tu saya fikir, biar saya cari bilik sewa je lah. Alhamdulillah.... akhirnya, saya dapat sewa bilik di Kolej Pendeta Za'ba, UKM. Makanya.... 

1st day... 10/9 start briefing. TQ abg sbb ambik cuti, tolong htrkan saya. Sepanjang pagi... taklimat di Pusat Pengurusan Siswazah (PPS). Punyalah fennnuuhhh dewan. Saya pun musykil... dorang ni tak bajet ke brp org yg attend... sbb student melimpah ruah keluar dari isi perut dewan. Tak lama lepas tu, ada announcement... `perhatian kepada tuan/puan yang bukan sepatunya berada di sini'. Owh, agak saya... pasti ada `pengiring' pelajar yg turut sama mahu dgr taklimat. Tapi... tak de sorang pun keluar. `Pengiring' saya tak masuk dewan....

Sepanjang petang, taklimat di fakulti. Masa taklimat, kami dimaklumkan.... bahawa... banyak sungguh permohonan utk course psikologi kaunseling. Dorang tak letak pra-syarat, so.... berdedai2 lah permohonan masuk (unlike others U). So, dorang ambik 45 calon terbaik (ye la tu... tataw terbaik dr segi apa...). Ada bbrp org yg saya jumpa... kata mereka... mereka apply psikologi kaunseling, tapi dpt course lain. Allah... syukur, saya dapat course pilihan saya sendiri.

Out of 45, hampir 25 org kena ambik 8 subjek prasyarat cam saya. Hohoho... saya tak keseorangan. Saya juga jumpa 5 org yg sekelas QA dgn saya @ INTAN dulu.

Boring,kan... entry tak de gambar. BB saya kan dah hilang... susah saya nak tangkap gambar bila2 masa yg saya suka. Saya beli hp chokia je menggantikan BB... tak best nak tangkap gambar. So, saya pinjam gambar dari blog repoh.blogspot.com. Itupun gambar lama....

FSSK

View dari bilik kuliah
Keesokannya, 11/9.. dah start kuliah Psikologi Sosial (2-5pm). Saya bertolak dari rumah aje sbb bilik `hostel' tak proper lagi. Btw, saya tak la 100% dok hostel... bergantung pd jadual kuliah. Drive ke UKM... ok... tapi, 2x saya tertido (kann saya dah kataaaaa....). Alhamdulillah, tak de apa2.... terkejut beruk sendiri2 je. 

Masa balik pulak.... jln nak keluar UKM punyalah jem. Kat hiway, utk elakkan ngantuk... saya bawak laju sikit (100 km/j)... Pas tu, cam terperasan ada lampu nyala kat tepi hiway... Aisey, dah terkena ke? Bila nak kluar hiway, boleh silap masuk simpang pulak tu (ok..ok... ni 1st time drive sendirik kat sini hokeh...). Patutnya saya masuk simpang ke Kuantan, tapi pi masuk simpang Cheras lak.... 

Apa lagi.... menempuh jem la saya.. Nasib baik jumpa jln keluar ke Sapura, Mines.. Tapi, kat mana nak u turn? Uish, adventure sungguh! Saya tgk lane kanan, keta jln cam laju je... saya pun masuk kanan. Elok je masuk kanan, baru nampak sign board u turn. Maka, saya pun masuk kiri balik. Haaaa.... abih makcik ni kena honk ngan mat2 motor. 

Dipendekkan cerita yg dah melalut2 ni, akhirnya... saya sampai rumah dgn selamat. Alhamdulillah. Esoknya, saya tak sesat lagi.....

OKlah... penat dah bercerita. Sambung lain kali....


6 comments:

spectmata said...

Salam, u dapat study ni sebab ada pengalaman bekerja ke? sbb i pun berminat, cuma nampk gayanya i xdapat buat degree psikologi. atau even xde pengalaman bekerja related bole further psikologi kaunseling jugak? mohon pencerahan..thanks :)

Kherun said...

Wasalam.... hmmm, saya tak de pengalaman kerja dlm bidang ni pun... that's why saya kena lulus 8 subject prasyarat dulu, baru boleh ambik masters degree... Alhamdulillah, dah lulus semuanya (btw ada ramai juga batch saya yg belum lulus sepenuhnya)

Cuba la mohon, insyaaAllah jika ada rezeki tak ke mana...

Anonymous said...

Salam.
Boleh saya tahu, prasyarat yang dikenakan bagaimana ya dan di amna sy boleh tahu berkenaan hal tersebut ? :)

Dan adakah kursus Sarjana Sains Sosial (Psikologi Kaunseling) dan Sarjana Sastera (Psikolohi Kaunseling) merupakan kursus yang sama?

Terima kasih atas bantuan dan penjelasan. Moga terus sukses ^_^

Kherun said...

Wassalam...

Saya kena ambil 8 subjek prasyarat ie Pengantar Psikologi, Metodologi Penyelidikan, Psikologi Sosial, Psikologi Perkembangan, Prinsip Bimbingan & Kaunseling, Persepsi & Kognisi, Motivasi & Emosi dan Statistik & Analisis Data.

Anonymous said...

Terima Kasih atas maklumatnya Puan. :)

Saya baru sahaja memohon untuk program tersebut bagi kemasukan tahun hadapan. Maklumat dari Puan ini sedikit sebanyak mampu memberi gambaran kepada saya...

Mohon doakan agar saya dapat dan terpilih untuk mengikuti program ini ya Puan... :)

Sekali lg terima kasih atas perkongsian ^_^

May ALLAH bless us all..

Kherun said...

Sama-sama... Ameen..