Monday, October 22, 2012

Saya Belajar Apa?

Assalamualaikum...

Hari ni, Isnin... saya tak ada class. Walaupun tak ada class, tiada istilah `boleh goyang kaki'. Kebiasaannya, hari ini tugas saya... hantar dan ambil anak2 ke/dari sekolah agama dan sekolah kebangsaan. Subhanallah.... pernah dulu saya menyatakan keinginan padaNya... saya nak menyiapkan anak2 ke sekolah, menghantar dan mengambil mereka pulang dari sekolah. Dan kini... Allah memakbulkan keinginan saya, walaupun untuk sehari dalam seminggu.

Selain dari itu, kebiasaannya hari ni juga adalah hari untuk memulun siapkan assignment. Baaanyaaakkknya assignment nak kena buat. Tugasan kumpulan la... individu la... setiap minggu, setiap class... harus ada. Presentation lagi... Apa2pun, syukur diberi peluang untuk menikmati gaya hidup yang berbeza.

Alhamdulillah, dengan bertukarnya jadual harian ini.... kini saya semakin ok dlm memandu. Semakin selesa memandu. Dari rumah ke UKM dan vice versa... Jarak lbh krg 45km. Saya juga dah boleh mengawal rasa mengantuk... hehehe (kalau dulu... masuk keta je terus tertido). Kaedah yg plg berkesan untuk mengawal rasa mengantuk (pada saya) adalah dgn mendengar alunan zikrullah dan juga menghafal Al Mulk. Allah, mendengar bacaan surah Al Mulk oleh Sheikh Misyary Rashid bisa membuat air mata saya melimpah!

Dengan mendengar zikir2, bacaan Quran, nasyid2, ceramah tu semua.... juga membuat jiwa tenang dan bersabar dalam pemanduan. Rasa relax dan boleh maintain had laju.

Tapi... saya tak la setiap hari berulang alik ke UKM. Sbb saya juga tinggal di UKM. Saya dok di Kolej Pendeta Za'aba. Mula2 register kolej (hostel) dulu.... saya berpikir 2-3 kali gak. Rasa mcm suasananya mcm tak selesa... Mcm2 saya pikir.... Kolej ni dah lama `tinggal' ke? Sbb ia kelihatan saaanggaaaatttt kosong dan sunyi. Tapi, demi keselamatan saya (yg tak cekap memandu dan selalu tersengguk semasa memandu ni), saya proceed juga.



Mana org lain???? Owh... sunyinya....
Dalam pada tu, saya juga sering berdoa agar saya dapat roomate yg `ngam'. Alhamdulillah... saya sebilik dengan Atikah, felo USIM... student Fakulti Pengajian Islam.

Semester ni, saya ambik 5 subjects... Pengantar Psikologi, Psikologi Perkembangan, Psikologi Sosial, Research Method dan Prinsip Bimbingan dan Kaunseling. Rasa mcm student medic pun ada..... Saya belajar  pasal sistem saraf, otak, sistem endokrin dll. Kenapa? Sbb keadaan biologi dan fisiologi tubuh badan byk mempengaruhi tingkah laku.

Sumber: Google

Sumber: Google
Keh..keh..keh... Hambik ko! Nak sangat belajar pasal psikologi.... Itu hanya sebahagian kecil topik pembelajaran. Selain tu, kena hafal pelbagai teori dan nama tokoh2 penting dlm psikologi. Bila belajar benda2 dlm ni, saya terfikir.... sangat kompleks sistem saraf, neuron, otak dsb yg ada dlm tubuh kita ni. Subhanallah..... hebat sungguh ciptaan Allah. Tak ada cacat celanya.... sungguh sempurna!

Terjemahan Al Mulk (ayat 3-4)
"Dia lah yang telah mengaturkan kejadian tujuh petala langit yang berlapis-lapis; engkau tidak dapat melihat pada ciptaan Allah Yang Maha Pemurah itu sebarang keadaan yang tidak seimbang dan tidak munasabah. (Jika engkau ragu-ragu) maka ulangilah pandangan(mu). Dapatkah engkau melihat sebarang kecacatan? Kemudian ulangilah pandangan(mu) berkali-kali, nescaya pandanganmu itu akan berbalik kepadamu dengan hampa (daripada melihat sebarang kecacatan), sedang ia pula berkeadaan lemah lesu (kerana habis tenaga dengan sia-sia)"

Psikologi Perkembangan - saya belajar tentang perkembangan hidup manusia since ditiupkan roh sehingga meninggal dunia.... Buat masa ni, saya baru diajar tentang nukleus, kromoson, pranatal. bayi....   (tak ke mcm belajar medic tu??). Bergetar rasanya bila diberi pendedahan tentang kekuasaan Allah SWT. Ujian buat saya bila saya kena menghafal semua2 tu..... Saya seronok mempelajarinya dan diberi pendedahan tentangnya, tapi.... utk mengingatinya (exam purposes), agak mencabar juga la. Adakah faktor usia???

Ada skali tu, waktu kami diajar mengenai bayi (mengenai grasping reflex), kami ditunjukkan satu gambar yang amat menakjubkan. Gambar pembedahan yang dilakukan terhadap fetus yang berusia 21 minggu yang mengalami masalah tulang belakang (spinal bifida).... still in his mother's womb!

Subhanallah...

Allah.... semakin banyak yang diteroka, diri semakin ingin mendekatiNya.

`Wahai Tuhan kami, janganlah dipalingkan hati kami setelah Kau berikan taufik dan hidayah. Tetapkanlah iman kami. Tambahkanlah khusyuk dan tawaduk dalam solat kami, Ya Allah'